Publicat: 4 Mai, 2012 - 19:14
Share

Mii de cărţi la preţuri promoţionale, evenimente culturale interactive şi o atmosferă caldă şi prietenoasă: cu aceste surprize continuă să îşi îmbie vizitatorii Târgul GAUDEAMUS Timişoara, care s-a deschis Miercuri, 2 Mai, în Piaţa Victoriei.
 
Organizat de Radio România, prin echipa GAUDEAMUS, în parteneriat cu studioul teritorial Radio România Timişoara, Târgul se află la ediţia a VIII-a în acest an, o ediţie care aduce un record în privinţa suprafeţei pavilionului expoziţional mobil (800 mp.) şi a numărului de edituri şi instituţii de învăţământ (65), reprezentând cele mai importante segmente ale sectorului editorial şi educaţional la nivel naţional.

GAUDEAMUS Timişoara va fi deschis pentru public până duminică, 6 mai.
 
Potrivit estimării noastre, în primele trei zile ale Târgului s-au înregistrat peste 8000 de vizitatori, un public dinamic care a beneficiat de oferta generoasă a editorilor. Pentru finalul de săptămână editorii anunţă discount-uri spectaculoase la o mulţime de cărţi pentru toate vârstele şi gusturile!

Preşedinte de onoare al ediţiei este Gheorghe Ciuhandu, primarul Municipiului Timişoara.

Joi, 3 mai, a avut loc etapa zonală, intitulată Lectura... la doi paşi!, a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizat de Radio România, în parteneriat cu studioul teritorial Radio România Timişoara şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş. Un adevărat maraton de cultură, creativitate, comunicare şi radiogenie, Concursul a reunit 10 participanţi din colegii naţionale şi licee din Timişoara şi Lugoj.

Pe parcursul a aproape 4 ore, cât a durat competiţia, liceenii au susţinut mai multe probe de lectură expresivă, monolog argumentativ, scriere creativă şi dezbatere pe marginea unui fragment de text, sub atenta observaţie a unui juriu format din profesori şi inspectori de specialitate. Câştigătorii Concursului au fost:
• locul I: Snejana Ung, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Timişoara
• locul II: Iulia Bejenar, Colegiul Naţional „C. D. Loga”, Timişoara
• locul III: Lavinia Costelaş, Liceul Teologic Baptist Timişoara.
 Câştigătoarea locului I va participa la finala Concursului, care va avea loc în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, 21-25 noiembrie, Bucureşti. Elevii câştigători au fost premiaţi de sponsorii Concursului, Librăria „Cartea de nisip” din Timişoara şi Editura Niculescu. Evenimentul a fost coordonat şi moderat de Simona Stoiţa, realizator Radio România Timişoara.

Eveniment la Editura Casa Radio: vineri, 4 mai, în cadrul Târgului au fost prezentate două audiobook-uri purtând amprenta sonoră inconfundabilă a poetului Emil Botta. Este vorba despre audiobook-urile De la Dante la Eminescu, cuprinzând lecturi din Dante, Shakespeare, Goethe, Keats şi Eminescu şi despre volumul Noapte din Andersen, poezii rostite la radio, o selecţie din creaţia poetică târzie a lui Emil Botta în propria interpretare radiofonică. Cele două producţii recente ale Editurii Casa Radio au fost publicate în 2011, cu prilejul aniversării centenarului de la naşterea mareului poet actor.

Continuă la Timişoara proiectul Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, o iniţiativă care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi performanţele învăţământului românesc, într-un moment de confuzie a valorilor în sistemul educaţional din România. Invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Timişoara vor fi 4 elevi timişoreni medaliaţi la olimpiadele internaţionale: Adrian Ionică şi Mihai Ionică, participanţi la Olimpiada Internaţională de Informatică, elevi în clasa a XI-a, Colegiul Naţional C. D. Loga, Alin Vasile Andronicesei şi Florin Farcaş, medaliaţi la Concursul „Smart Kids”, elevi în clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Iris”. Olimpicii timişoreni vor fi protagoniştii unui moment special în prezenţa publicului şi a presei, sâmbătă, 5 mai, ora 15.30.

Vizitatorii şi expozanţii Târgului au donat peste 1000 de volume în primele trei zile ale Târgului, venind astfel în întâmpinarea campaniei de donaţie de carte „Cărţile se întorc acasă”, organizată de Radio România, în parteneriat cu Fundaţia Noi Citim şi cu studioul teritorial Radio România Timişoara. Cărţile donate vor fi direcţionate către următoarele biblioteci rurale din judeţele Timiş şi Arad: Beba Veche, Felnac, Peregu Mare, Livada, Dudeştii Noi şi Becicherecu Mic. Canpania de donaţii continuă până în ultima zi a Târgului.

Premieră la GAUDEAMUS Timişoara 2012! În acest an, Radio România are un nou partener în proiectul „Cărţile se întorc acasă”: este vorba despre Fundaţia Noua Generaţie, care a iniţiat campania Ai în plus o carte, dă-o mai departe!, prin care copiii sunt îndemnaţi să doneze cărţi pentru grădiniţele din oraşele şi comunele din România. Târgul GAUDEAMUS se alătură acestei campanii şi invită copiii şi părinşii să doneze cărţi pentru copii cu prilejul spectacolului Tiribam Tiribum, care va avea loc sâmbătă, 5 mai, ora 11.00, la Teatrul Naţional din Timişoara. Biletele de intrare la spectacol vor fi... cărţile donate de copii, care vor ajunge în grădiniţele fără bibliotecă proprie, acolo unde este nevoie de ele!

Ceremonia de decernare a Premiilor GAUDEAMUS este programată pentru duminică, 6 mai, ora 13.15, cu transmisiune directă pe postul Radio România Timişoara. Vor fi acordate următoarele premii:
Trofeele GAUDEAMUS (locurile 1, 2, 3) acordate prin Votul Publicului (conform monitorizării realizate de Departamentul de Sociologie, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Universitatea de Vest, Timişoara);
Trofeele Presei, în baza Votului Publicului, acordate pe secţiunile: Radio, TV, Presă scrisă şi Publicaţii on line;
Premiul Educaţia, acordat unei instituţii de învăţământ participante la Târg în semn de apreciere a modului de prezentare şi promovare a propriei oferte educaţionale;
Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg.

Program de vizitare în week-end:
sâmbătă: 11.00 – 21.00
duminică: 10.00 – 14.00
Intrarea este liberă.

Târgul GAUDEAMUS Timişoara este un eveniment cultural-expoziţional organizat de Radio România şi susţinut de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.

Parteneri: Teatrul Naţional Timişoara, Departamentul de Sociologie, Facultatea de Sociologie şi Psihologie (Universitatea de Vest din Timişoara), Fundaţia „Noi Citim”, Fundaţia Noua Generaţie

Partener media: Şapte Seri

Sponsori: Librăria „Cartea de nisip”, Editura Niculescu, Salonul de coafură şi cosmetică ZICA, SC Aviblan SRL, SONIMPEX – producătorul magiunului Topoloveni