22 ianuarie 2022

Târgul Regional de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Copii, CODE Kids FEST Maramureş – Sălaj 2021, un succes

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 4-5 noiembrie 2021, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare a organizat Târgul Regional de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Copii, CODE Kids FEST Maramureş – Sălaj 2021, ONLINE, pe platforma ZOOM. În acest demers i-a avut ca parteneri pe: Biblioteca Judeţeană „I. S. Bădescu” Sălaj, Asociaţia Culturală „Familia Română” şi Fundaţia Progress.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Proiectului naţional CODE Kids – programează viitorul comunităţii tale, dezvoltat de Fundaţia Progress, ce are ca scop crearea unei mişcări de coding şi STEM, în care copii, tineri şi bibliotecari din mediul rural şi urban mic îşi dezvoltă competenţele digitale şi se implică în viaţa comunităţii din care provin, prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activităţile de formare şi atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale, cu oportunităţile sale de dezvoltare şi învăţare, astfel încât peste 3.500 de copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, sunt încurajaţi să se implice activ şi chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Proiectul CODE Kids se desfăşoară în prezent în cluburi de programare din 27 judeţe ale României şi din localităţi rurale din Republica Moldova.

Joi, 4 noiembrie, a fost ziua de debut al evenimentului şi a constat într-o întâlnire cu familiile copiilor care au activat timp de 2 ani în cluburile de CODE Kids din judeţele Maramureş şi Sălaj. Într-o atmosferă relaxantă, cu începere de la ora 17, copiii şi-au prezentat proiectele în faţa părinţilor, bunicilor, organizatorilor şi a reprezentantului Fundaţiei Progress la acest eveniment, Narcis Lunceanu, coordonator tehnic în cadrul organizaţiei amintite. Pentru o întregire a acestei seri colega noastră, Valentina Rotaru, de la Compartimentul American Corner ne-a introdus în lumea fascinantă a Inteligenţei Artificiale prin prezentarea făcută. Deşi a fost o activitate cu circuit închis, acest eveniment s-a bucurat de prezenţa a 51 de persoane.

În data de 5 noiembrie, ora 11, s-a dat startul oficial al Târgului Regional de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Copii, CODE Kids FEST Maramureş – Sălaj 2021, organizat pe platforma Zoom, ce a cuprins 4 secţiuni: deschiderea oficială, prezentarea proiectelor cluburilor aflate în competiţie, prezentarea proiectelor partenerilor locali şi premierea cluburilor, două dintre secţiuni, deschiderea şi anunţarea premiilor, fiind transmise live pe paginile de Facebook ale celor două biblioteci partenere şi pe pagina de Facebook CodeKids Maramureş.

În deschidere, au ţinut alocuţiuni: doamna Camelia Crişan, coordonator Cercetare şi Inovare, Fundaţia Progress, domnul Marian-Paul Maghiu, administrator public al judeţului Sălaj, doamna manager al Bibliotecii Judeţene „I. S. Bădescu” Sălaj, Mariana Marian şi doamna director adjunct de specialitate al Bibliotecii Judeţene Baia Mare, Daliana Bonaţ.

„Mulţumesc celor care consideră că investiţia în biblioteci publice, prin competenţele copiilor, este ceva care va aduce valoare adăugată comunităţilor şi naţiunii noastre. Un euro investit azi pentru ca un copil să scrie câteva linii de cod va însemna în jur de 30 de euro aduşi economiei naţionale, peste câţiva ani, când fiecare dintre voi veţi deveni contributori la ce se va întâmpla în viaţa şi societatea noastră. Fac parte dintr-un lung şir de consultanţi, de oameni care se implică în politici publice, care consideră că nu există o investiţie mai eficientă, mai etică şi mai sustenabilă decât investiţia în educaţia copiilor. Este îmbucurător faptul că bibliotecile conştientizează, poate mai mult decât orice altă instituţie publică, rolul pe care trebuie să-l joace în acest proiect de transformare a României. Din 2017, împreună cu colegii mei de la Fundaţia Progress, am lucrat cu peste 3.500 de copii. În acest an, împreună cu reţeaua de biblioteci, am coordonat 146 de cluburi de programare CODE Kids.

Târgul naţional, organizat în decembrie, va aduce împreună câştigătorii de astăzi. Este un eveniment care celebrează ceea ce au satele şi oraşele mici ale ţării mai bun, mai competitiv, mai cu potenţial pentru viitor” a declarat doamna Camelia Crişan.
Felicitări şi succes le-a transmis copiilor şi Oana Trifan, Alumni CODE Kids.

În concurs s-au înscris 4 cluburi cu opt proiecte inedite, ce aduc soluţii viabile pentru diferite categorii de persoane (persoane nevăzătoare, persoane cu dizabilităţi) sau vin cu soluţii la vremurile pe care le traversăm, pandemia de coronavirus. Coderii maramureşeni s-au putut bucura de următoarele premii: Premiul II, Clubul CodeDojo, Copalnic Mănăştur cu proiectul Joystick – mouse pentru dizabili, ce i-a adus calificare la etapa naţională a CODE Kids FEST 2021, coordonator club, bibliotecar Nicoleta Olah; Clubul Cavalerii IT-işti a fost recompensat cu Premiul pentru originalitate – Proiectul Coş de gunoi cu senzor, Premiul pentru popularitate – Proiectul Robot programabil EDU şi Premiul pentru spirit de echipă – Proiectul Baston pentru nevăzători, coordonator club, bibliotecar Casilda Mare şi Clubul R8botix Firiza a primit Premiul pentru abordare unică – Proiectul Maşinuţa comandată prin joystick şi Premiul pentru perseverenţă – Proiectul LCD cu mesaj, coordonator club, bibliotecar Adrian Hochia.

„A fost o deliberare foarte strânsă, atât eu cât şi colegii mei, am dezbătut amănunţit pe criterii bine stabilite, am pus accent şi pe partea de hard skills (tot ceea ce ţine de construirea proiectului), dar şi pe partea de soft skills (cum au răspuns la întrebări, cum s-a prezentat echipa în ansamblu) şi am ajuns la o formă finală a clasamentului. Pentru noi, toţi sunteţi câştigători. Proiectele au fost inovative, fiecare demonstrând muncă, prietenie şi spirit de echipă, iar prestaţiile voastre au fost la un nivel foarte înalt”, a declarat Narcis Lunceanu, membru al juriului. Din echipa de jurizare au mai făcut parte: Silvia Prodan, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „I. S. Bădescu” Sălaj şi Marcel Ţura, inginer de sistem, Şef Serviciu Informatizare în cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare.

Pe parcursul jurizării, participanţii la eveniment, în număr de 97 de persoane, au putut urmări: un scurt interviu cu Ioana Mare, Hardware Integrator la Bosch Engineering Center Cluj-Napoca, despre beneficiile participării copiilor în astfel de iniţiative, două prezentări (editare video şi programare Arduino) ale copiilor de la Zalău, coordonaţi de doamna Loredana Gavriş, profesor TIC şi informatică, prezentarea activităţii Clubului de robotică – Robocorns, al Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” Baia Mare, de către Vlad Koblicica, Darius Paşca şi Ciprian Dobrican, un material video despre colecţia de Ozoboţi a Compartimentului American Corner Baia Mare, de Adina Dorolţan, montaj video Corina Şandor-Martin şi prezentarea Tehnologia în sprijinul activităţilor de educaţie inovativă, realizată de colega noastră Corina Şpan – Şef Serviciu Împrumut Carte pentru Copii şi Tineret.

Moderator al evenimentului pe cele două zile a fost Oana Ungurean, coordonator judeţean al Proiectului CODE Kids în Maramureş, Şef Serviciu Relaţii Internaţionale, Programe şi Proiecte în cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare.

„Dragi copii acest târg a fost o încununare a eforturilor voastre din această perioadă, în care aţi fost creativi şi aţi perseverat indiferent de dificultăţile întâmpinate. Proiectele voastre au fost extraordinare şi foarte bine ancorate în realitate, acest lucru demonstrează empatie, creativitate, gândire pragmatică. Pentru noi toţi sunteţi nişte câştigători, drept pentru care doresc să vă felicit pe voi şi familiile voastre care v-au susţinut. Ne dorim ca vremurile să fie mai bune şi să ne putem întâlni la bibliotecă. De asemenea, doresc să-i felicit şi pe colegii mei care au reuşit să creeze o comunitate în jurul acestui proiect, au reuşit să-i mobilizeze pe copii, să-i responsabilizeze şi să le transmită din pasiunile lor.

Mulţumim şi felicitări tuturor celor implicaţi!”, a declarat Daliana Bonaţ, director adjunct de specialitate, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, la finalul întâlnirii.