Publicat: 11 Iulie, 2017 - 17:44
Share

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, marți, 11 iulie 2017, cu o delegație a Consiliului Atlantic al SUA, condusă de Damon Wilson, vicepreședintele executiv al Consiliului.  Delegația, compusă din ambasadorul Daniel Fried, fost coordonator pentru sancțiuni în cadrul Departamentul de Stat al SUA,  Victor.H.Ashe, fost ambasador al SUA în Polonia, Aprilie Foley, fost ambasador al SUA în Ungaria, Theodore (Tod) Sedgwick, fost ambasador al SUA în Slovacia, se află într-o vizită în România, cu ocazia celebrării a 20 de ani de parteneriat strategic dintre România și Statele Unite, în cadrul inițiativei intitulate „Europa de mâine” (The Future Europe), promovate de Consiliului Consultativ Ambasadorial al organizației.

Reprezentanții Consiliului au subliniat faptul că se află într-un turneu în spațiul central și est european, care a inclus participarea, la Varșovia, la lucrările Forumului Global, desfășurat cu ocazia Summit-ului Inițiativei Celor Trei Mări (6 iulie a.c.), continuată cu vizite la Budapesta și București.  Distinșii membri ai delegației au prezentat programele pe care le dezvoltă Atlantic Council în regiune și perspectivele pe care organizația le vizează în vederea consolidării, cu precădere, a relațiilor economice dintre SUA și țările din regiune. 
Președintele Senatului a reiterat angajamentul ferm al României de a fi în continuare un aliat puternic al Statelor Unite și NATO, reafirmând că, pentru România, Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă o prioritate absolută, în contextul actual de securitate la nivel mondial.

 Tăriceanu a prezentat interlocutorilor importanța și semnificația pentru asigurarea păcii și apărării de la Marea Baltică la Marea Neagră a continuării și extinderii și pe un pilon parlamentar a consultărilor la care participă, începând cu 2015, statele de pe flancul estic european în cadrul Formatului B9 (București 9 - platformă de dialog și cooperare regională în materie de securitate a țărilor de pe flancul estic al NATO). Primul summit B9, cu participarea liderilor Parlamentelor din cele 9 țări din Europa Centrală și de Est aliate în cadrul  NATO și membre ale UE, este programat să aibă loc în prima parte a anului 2018. 
Informații suplimentare
Consiliul Atlantic este un think tank american, cu prezență la nivel global în domeniul afacerilor internaționale, fondat în 1961. Consiliul Atlantic gestionează zece centre regionale și programe funcționale legate de securitatea internațională și economia globală. 
Inițiativa (The Future Europe) a Consiliului Consultativ Ambasadorial din cadrul Consiliului Atlantic dorește să mobilizeze angajamentul strategic al SUA în Europa și sa reinstituie comunitatea transatlantică încurajând inițiativele de leadership și oferind soluții.