Publicat: 27 Februarie, 2015 - 19:00
Share

Preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, avut vineri, 27 februarie 2015, o întrevedere cu prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibaşvili.
Preşedintele Senatului României a reafirmat, cu acest  prilej, sprijinul activ al României pentru procesul de integrare a Georgiei în structurile euro-atlantice, pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, arătând că Parlamentul are un rol foarte important în acest sens, atât în plan politic - în dialogul cu Parlamentele statelor membre - cât și în acordarea sprijinului tehnic necesar parcursului integrării. Partea română a menţionat faptul că România a fost primul stat membru al UE care a ratificat  Acordul de Asociere a Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei la Uniunea Europeană.
Discuțiile celor doi oficiali au vizat, de asemenea, potențialul semnificativ de dezvoltare a cooperării economice dintre cele două state, în domeniul transporturilor și al energiei, în vederea diversificării surselor de energie şi creşterii independenţei energetice. Totodată, preşedintele Senatului României a vorbit despre necesitatea diversificării pieţelor de export, fapt ce va asigura o mai bună valorificare a potenţialului economic.
Totodată, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a menţionat rolul important pe care o are cooperarea în cadrul NATO pentru asigurarea securităţii regionale, în contextul crizei din Ucraina.
Prim-ministrul georgian a mulţumit României pentru sprijinul constant pe care îl acordă Georgiei în procesul de integrare europeană şi euro-atlantică, arătând că România este un exemplu de succes pentru ţările din regiune, cu o experienţă importantă ca stat membru NATO şi UE.
La întrevedere a participat şi domnul senator Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale Comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului. Domnia sa a făcut aprecieri despre cooperarea excelentă româno-georgiană, atât la nivel guvernamental, cât şi în plan parlamentar, menţionând faptul că, în februarie 2014, cu prilejul vizitei în România a domnului David Usupashvili, preşedintele Parlamentului Georgiei, a fost adoptată în unanimitate, de către Plenul Parlamentului, Declarația privind sprijinul aspirațiilor europene și euroatlantice ale Georgiei.
La întrevedere au mai participat domnul senator Radu-Ştefan Oprea, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Georgia, domnul Daniel Ioniță, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Excelența Sa domnul Dumitru Badea, ambasadorul României la Tbilisi.
Din delegaţia georgiană au făcut parte: ministrul afacerilor externe, doamna Tamar Beruchashvili, ministrul agriculturii, domnul Otar Danelia şi Excelenţa Sa domnul Ilia Giorgadze, ambasadorul Georgiei la Bucureşti.