Publicat: 18 Ianuarie, 2016 - 19:53

Declaraţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul întrevederii cu E.S. Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Regatului Norvegiei în România:
 
,,Am să vă informez pe scurt despre întâlnirea pe care am avut-o cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti. Am abordat o serie de teme de interes bilateral, bineînţeles, că printre aceste teme nu putea să lipsească situaţia familiei de români din Norvegia a căror copii au fost luaţi de autoritatea locală de protecţie a copilului.
Doamna ambasador mi-a dat asigurări că legislaţia norvegiană integrează legislaţia internaţională privitoare la protecţia drepturilor copilului. Această legislaţie se bazează pe considerentele de interes superior ale copilului care prevalează în faţa altor prevederi şi că autorităţile care se ocupă de acest caz vor trata, evident, în baza legislaţiei. Mi-a sugerat că există, probabil, o diferenţă de percepţie şi de raportare. În Norvegia, autorităţile se bucură de toată încrederea cetăţenilor că dau dovadă şi de profesionalism, şi de respectarea legii când au asemenea dosare.
După cum ştiţi, există o delegaţie parlamentară din care fac parte membrii ai Senatului şi membrii ai Camerei Deputaţilor care se deplasează în Norvegia pentru a se informa. Acelaşi lucru l-am dorit şi eu, să am posibilitatea unei informări directe, din motive foarte simple şi clare. Accesul în dosar nu îl au decât autorităţile de resort, nu există posibilitatea intervenţiei, hai să spunem, a unor instanţe sau foruri politice într-o asemenea procedură, lucru pe care trebuie să îl înţelegem. Există o necesitate a păstrării unei confidenţialităţi în legătură cu cazul în speţă în aşa fel încât interesele copiilor pe termen lung să nu fie afectate şi sigur că şi noi trebuie să ţinem cont de aceste aspecte, dincolo de aspectele emoţionale, normale şi fireşti, pe care le împărtăşim cu toţii, având în vedere o situaţie extrem de delicată pe care, din păcate, o trăieşte această familie din Norvegia.
Sunt, din informaţiile pe care le-am primit, nu mai puţin de aproximativ cincizeci şi trei de mii de cazuri anual în care autorităţile de protecţie a copilului sunt sesizate cu rele practici îndreptate împotriva copiilor. Nu este un caz singular, mi-a explicat ambasadoarea Norvegiei şi, sigur că, aş spune, am considerat că trebuie să îmi fac într-un fel datoria şi în calitatea de preşedinte al Senatului, să cer aceste informaţii dar, dacă vreţi, este o datorie, în final, umană. Preocuparea şi îngrijorarea pe care o resimt nu este numai datorită calităţii oficiale pe care o am, ci şi de părinte care înţeleg, sau încerc să înţeleg, drama unei astfel de familii.
Reporter: Domnule preşedinte, aţi ajuns la o concluzie comună pentru că …. Parlamentar, săprămâna trecută, spunea că norvegenienii să îşi modifice legislaţia în ideea adoptării unor principii europene
Am discutat şi acest aspect. Este vorba de prevederea în baza căreia copiii ar putea să fie găzduiţi, nu adoptaţi, şi de familii din afara Norvegiei. Urmează ca Norvegia să adopte, se pare, aceste prevederi cât de curând. Dar ele, în momentul de faţă, nu sunt operaţionale. Deci nu e vorba de adopţii internaţionale ci este vorba de familii-gazdă care primesc copiii până în momentul în care se hotărăşte pasul următor, eventual de adopţie. Aceste familii care găzduiesc nu sunt obligatoriu familiile care vor adopta în viitor. În cele mai multe cazuri sunt alte familii care pot să facă adopţiile.
În Norvegia nu există conceptul de adopţie internaţională. Slavă Domnului că şi la noi s-a renunţat, în perioada când eram prim-ministru la această procedură nefirească, aş spune, de adopţie internaţională. Sigur că există, ca şi în alte părţi, posibilitatea adopţiei de către membri din familia apropiată. Adică rudele directe.
Reporter:  Au fost unele declarații ale domnului Dragnea referitoare la o posibilă schimbare a președintelui Senatului.
Am să vă spun următorul lucru: am văzut mai multe declaraţii în acest sens. Zvonurile nu am să le comentez. După cum ştiţi, nu fac acest lucru. Sunt convins să dacă domnul Dragnea doreşte să discutăm acest subiect, putem să îl discutăm direct, deschis.
Punctul doi. Există, după cum bine ştiţi, un Regulament al Senatului care este încă în vigoare, care are prevederi foarte clare în ceea ce priveşte atât numirea cât şi schimbarea din funcţia de preşedinte al Senatului. Regulamentul este valabil şi e respectat de toată lumea, inclusiv de mine.
Până atunci, nu am să fac alte comentarii şi nu am să fac un dialog pe acest subiect prin intermediul presei cu domnul Dragnea.
Reporter:Sunt negocieri între ALDE și PNL în vederea unei alianțe?
Nu. Nu sunt negocieri. Am văzut o declaraţie a doamnei Gorghiu. Am spus şi în trecut că am avut discuţii cu diferiţi membrii din PNL care sunt nemulţumiţi de situaţia din PNL. Aceste discuţii, având în vedere nemulţumirile lor, nu puteau să vizeze subiectul unei alianţe.
Am văzut că este menţionat faptul că unii membrii ALDE ar fi discutat la diferite paliere cu cei din PNL.  Aceste discuţii, dacă au fost făcute, cu toate că am mari semne de întrebare, nu au fost făcute în nici un fel cu acordul conducerii partidului şi mă îndoiesc că au fost făcute. Eu nu am cunoştinţă de  astfel de demersuri.
Mai mult de atât, am să reafirm aici că politica pe care am anunţat-o nu este una de alianţe, atât în perspectiva alegerilor locale, cât şi în perspectiva alegerilor parlamentare, am spus în repetate rânduri, şi foarte curând, că intenţionăm să mergem pe liste singuri.
Reporter: Când s-a rupot colaborarea ALDE cu PSD ?
Eu nu consider că este o ruptură în această colaborare. Mai mult de atât, am vorbit şi anul trecut şi vă precizez şi acum că am avut o bună relaţie în cadrul Coaliţiei de guvernare. Sigur că există o nouă realitate politică şi această nouă realitate politică ne obligă într-un fel nu în a ne reconsidera raporturile dintre noi, ci în a ne reconsidera modul de acţiune politică în viitor, în parlament şi nu numai. Interesul fiind următorul: ca tot ceea ce am reuşit în trei ani şi jumătate de guvernare împreună să menţinem în continuare. Măsurile economice, măsurile sociale, întreg pachetul de reforme care a fost adoptat în această perioadă şi care este rodul eforturilor comune, avem interesul să îl promovăm în continuare şi să-l apărăm, existând pericole de schimbare în condiţiile în care avem un alt guvern care, sigur, poate o altă abordare.
Reporter: Cum apreciați activitatea miniștrilor din  guvernul Cioloş ?
Nu pot să fac o apreciere globală. Sunt diferenţe mari. În general mi se pare puţin satisfăcătoare această activitate. Însă cred că Parlamentul trebuie să îşi exercite dreptul de control asupra executivului prin pârghiile pe care le are la dispoziţie şi sper că odată cu reluarea activităţii Parlamentului de la întâi februarie, aceste lucruri să se poată discuta mai serios. Eu, cel puţin, voi propune colegilor mei parlamentari din ALDE să recurgem la instrumentele pe care le avem la dispoziţie, să invităm prim-ministrul în Parlament la dezbateri, discuţii, există “Ora miniştrilor”. Să fie invitaţi să prezinte Parlamentului intenţiile pe care le au, mă refer la proiecte, la planuri în sectorul pe care îl conduc şi, sigur, e un bun prilej să facem atunci şi o analiză a activităţii lor de până acum.
Reporter: Vă gândiți la o moțiune de cenzură ?
Nu ştiu să vă spun acum . În general, eu cred că moţiunea de cenzură este un instrument care trebuie utilizat cu cumpătare, nu trebuie demonetizat. Se poate gândi o moţiune de cenzură atunci când este o greşeală gravă a Guvernului.
 
Reporter: Cum comentați cererea PNL adresată Guvernului pentru emiterea unei OUG ca alegerile pentru primari să se desfășoare în două tururi ?
Partidele pot să ceară, fără îndoială, guvernului diferite lucruri. În general, această situaţie, aş spune uşor nefirească, şi folosesc un eufemism, este generată de existenţa unui guvern tehnocrat care nu răspunde în faţa nimănui. Altfel am putea să vorbim despre o cerere a opoziţiei faţă de majoritate sau, pur şi simplu, majoritatea, să zicem, îşi doreşte o anumită schimbare de legislaţie. Aşa încât PNL-ul nu face altceva decât să se auto-reliefeze în postura ingrată în care s-a pus de când s-a investit guvernul Cioloş.
Pe fondul problemei, pot să vă spun că dacă această problemă se va pune în discuţie, suntem în favoarea trecerii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.”