Publicat: 21 Februarie, 2012 - 15:00
Share

AmosNews vă prezintă Scrisoarea deschisă a Alianţei T.A.T.A., adresată Guvernului României.
Domnul Prim-Ministru Mihai Razvan Ungureanu,

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. va solicita sa probati bunele intentii clamate de domnia voastra in putinele zile care au trecut de la preluarea acestei importante demnitati si sa optimizati cadrul legal reprezentat de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 124 din 27 decembrie 2011, care este de fapt integrarea nefericita a unei directive europene in legislatia romaneasca.

Acest act normativ are drept efect reducerea concediului parental cu o luna, deoarece se pierde luna respectiva daca unul dintre parinti nu poate sau nu doreste sa opteze pentru acest concediu foarte scurt pentru cresterea si ingrijirea copilului.

"Art. 11. - Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordã pe bazã netransferabilã persoanelor ai cãror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (2), începând cu aceastã datã, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivã îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, dupã cum urmeazã:

a) cel puţin o lunã din perioada totalã a concediului de creştere a copilului este alocatã uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevãzutã la lit. a) nu solicitã dreptul la concediul care îi revine, celãlalt pãrinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia."

Conform O.U.G. nr. 124/2011, „incepând cu anul 2012, pentru menţinerea drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, beneficiarii au obligaţia sã îşi achite obligaţiile legale faţã de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare”.

Domnule Premier, T.A.T.A. considera discriminatorie prevederea legala de mai sus, deoarece parintii care au cotizat conform salariului obtinut in ultimul an anterior nasterii copilului se vad privati de dreptul de a beneficia de indemnizatia aferenta concediului parental, daca nu-si achita si obligatiile fata de bugetul local. T.A.T.A. considera aceasta norma legala drept o incalcare grava a drepturilor copilului si ale familiei sale.

Cu privire la obligarea parintilor de a respecta art. 11, daca doresc sa beneficieze de un an complet de concediu parental, facem apel la domnia voastra sa adoptati masuri guvernamentale care sa sustina familia, sa contribuie la cresterea natalitatii, la incurajarea clasei de mijloc sa procreeze si la protejarea copilului inca din primii ani de viata.

Domnule Prim-Ministru, faceti parte din categoria sotilor si tatilor care au fost alaturi de partenerele lor si in maternitate si ati facut eforturi deosebite pentru ca fiul domniei voastre sa aiba conditii optime de crestere, de educare si de asistenta medicala. Intelegeti asadar dorinta tatilor din Romania de a fi alaturi de cei dragi (sotii si copii) intr-o perioada atat de importanta din viata de familie.

T.A.T.A. va roaga asadar sa va raportati la propria experienta parentala si sa sustineti adoptarea de catre Guvernul Romaniei a unor masuri cu adevarat beneficice pentru copiii nostri si pentru familiile din Romania.

Va solicitam asadar sa amanati intrarea in vigoare de la 1 martie 2012 a celor doua articole din actul normativ criticat de T.A.T.A. si sa va insusiti urmatoarele propuneri ale organizatiei:

·     Majorarea concediului de paternitate la o luna de zile, de care tatii sa beneficieze imediat dupa nasterea fiecarui copil, daca au absolvit un curs de puericultura;

·     Concediul de un an pentru cresterea si ingrijirea copilului, adica cel care permite primirea indemnizatiei raportate la veniturile din ultimul an, sa fie majorat cu 3 luni, daca ambii parinti au optat pentru concediul parental, cu conditia ca fiecare sa efectueze minim 3 luni de concediu in decursul celor 12+3 luni;

·    Eliminarea din actul normativ a obligatiei puse in sarcina parintilor aflati in concediul parental, de a plati darile locale sub sanctiunea suspendarii platii indemnizatiei aferente concediului.

Efectele pozitive ale masurilor propuse de T.A.T.A. mai sus sunt evidente. Ambii parinti vor putea fi prezenti langa copilul lor in prima luna de viata a acestuia. Sotul isi va putea sustine partenera intr-o perioada dificila post-nastere, atunci cand apar de regula si depresiile post-partum. Legaturile afective parinte-copil si sot-sotie vor fi si mai puternice, iar ambii parinti vor fi motivati suplimentar sa opteze pentru un concediu parental minim de 3 luni. In felul acesta, tatii vor fi si mai prezenti in viata de familie si mai implicati in cresterea si in educarea copiilor, fiind astfel modele parentale pozitive.

Cca. 33.000 (treizeci si trei de mii) de tatici se afla in prezent in concediul pentru cresterea si ingrijirea copiilor lor si-i pot lamuri pe membrii Guvernului ce inseamna sa fii parinte cu norma intreaga, implicat total in cresterea si ingrijirea unui bebelus. In conditiile in care cresele sunt pe cale de disparitie, iar serviciile la domiciliu (asigurate de bona sau de baby-sitter) nu sunt reglementate si nici certificate calitativ, singura solutie pentru parintii copiilor cu varste de pana la 2-3 ani este sa se ocupe de cresterea si educarea micutilor pana cand acestia se apropie cat mai mult de varsta legala pentru a fi inscrisi la gradinita.

Alianta T.A.T.A. va cere sa respectati cadrul legal privind dialogul social si asigurarea transparentei decizionale. Astfel, parintii vor afla care sunt argumentele guvernantilor si vor analiza studiile/analizele de impact realizate de expertii guvernamentali, iar dezbaterea publica va oferi solutii optime pentru problemele cu care se confrunta Executivul si Legislativul.

Domnule Prim-Ministru, stimate tatic Mihai Razvan Ungureanu, T.A.T.A. promoveaza complementaritatea mamei si a tatalui in universul copilului, apara valorile familiei, sustine custodia comuna asupra minorului in caz de divort, afirma importanta ambilor parinti in cresterea si in educarea copilului si promoveaza modelele pozitive parentale, invitandu-va si pe domnia voastra sa sustineti aceste demersuri care sunt benefice pentru societatea romaneasca.

T.A.T.A. invita Guvernul Romaniei sa promoveze ZILELE PARINTILOR, reglementate de Legea nr. 319 / 2009 privind instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei, care are drept obiectiv asigurarea unui echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca.