27 iunie 2022

Taxa clawback, tema întrevederii preşedintelui Comisiei pentru sănătate, Adrian Streinu-Cercel cu membrii APMGR

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele Comisiei pentru sănătate, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel s-a întâlnit miercuri, 2 iunie a.c., cu membrii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), în vederea găsirii de soluţii pentru obţinerea unui mediu de operare stabil pe piaţa medicamentelor generice.

Din punctul de vedere al producătorilor, intrarea pe piaţă a medicamentelor generice poate fi considerat factor esenţial pentru reducerea costurilor şi pentru creşterea accesului pacienţilor la acest tip de medicaţie – s-a evidenţiat faptul că lansările de medicamente generice, în perioada 2015 – 2019 au generat economii de cost în valoare de 347 de milioane de euro. Reprezentanţii APMGR au evidenţiat că medicamentele generice intră pe piaţă, cu un preţ, în medie, cu 40% mai mic decât preţul medicamentului original şi generează în 4 ani de la lansare o scădere a preţului medicamentului original de 51%.

Participanţii la întrevederea organizată la Comisia pentru sănătate din Senat au atras atenţia că România nu beneficiază de toate avantajele utilizării genericelor, acestea având o pondere în volum şi valoare mai mică decât alte ţări din UE şi că ţara noastră s-ar situa pe ultimul loc într-o analiză ce a inclus Ungaria, Germania, Marea Britanie, Cehia, Polonia, atât ca pondere în volum cât şi ca valoare a medicamentelor generice.

Efectul negativ al taxei clawback asupra sustenabilităţii deţinatorilor de APP este mai pronunţat în cazul medicamentelor ieftine. În cazul acestora, valoarea taxei clawback poate ajunge până la 28% din preţul de producător, în condiţiile utilizării procentului taxei clawback.

În acest context, reprezentanţii producătorilor de medicamente generice au solicitat membrilor Comisiei pentru sănătate să analizeze situaţia creată de faptul că taxa clawback ar ridica probleme majore de operare pentru producătorii de medicamente generice. Vorbitorii au atras atenţia că medicamentele generice/medicamente biosimilare conduc la creşterea accesului pacienţilor din România la medicamentele care, uneori, trebuie administrate pe timp îndelungat.

Membrii APMGR au menţionat faptul că în următoarele 3-4 săptămâni vor fi în măsură să vină cu un material consolidat pe această temă, material care va fi înmânat membrilor Comisiei pentru sănătate, în vederea analizării şi dezbaterii. După analiza acestui material, se va organiza o nouă întâlnire pentru discuţii amănunţite şi aplicate.