21 mai 2022

Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru Festivalul Enescu, în primă audiţie mondială la Sala Palatului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Faimosul cornist Felix Klieser, născut fără braţe, interpretează Mozart la Ateneu

Publicul va asculta astăzi, în premieră mondială, o lucrare vocal-simfonică, Te Deum, compusă de faimosul tenor, compozitor şi dirijor, Jose Cura, pentru a celebra cea de-a 25-a aniversare a Festivalului Enescu. Lucrarea va fi prezentată la Sala Palatului, într-un concert susţinut de Philharmonia Orchestra London, sub bagheta lui Jose Cura, împreună cu Corul Academic al Radio România şi Corul de Copii al Radio România. Solistă va fi soprana Polina Pasztircsak.

„Am fost foarte onorat şi emoţionat că organizatorii Festivalului Enescu au acceptat să vin cu lucrări de muzică contemporană. Când Mihai Constantinescu mi-a spus că va fi a 25-a ediţie, o ediţie jubiliară, i-am propus să compun o piesă pentru a marca acest moment. Am compus-o în 2020, când toate planurile ne-au fost anulate de pandemie. Am vrut să celebrez performanţa Festivalului Enescu de a avea loc în aceste condiţii”, a spus Jose Cura.

Te Deum-ul va fi însoţit de proiecţii multimedia, în regia lui Carmen Vidu, care vor prelua imagini şi documente din expoziţia „Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire”, pe care spectatorii o pot admira în foaierele de la Sala Palatului şi de la Ateneu. Fotografiile şi documentele provin de la fotografii oficiali ai Festivalului Enescu, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul George Enescu.

În acelaşi concert vor mai fi prezentate două compoziţii de Jose Cura: Modus (Kyrie din Requiemul Argentinean, dedicat victimelor războiului dintre Marea Britanie şi Argentina din 1982) şi Ecce Homo, pe care compozitorul a scris-o după ce soţia sa a pierdut două sarcini. Solişti vor fi soprana Elisa Balbo, tenorul Ramon Vargas, tenor, altista Roxana Constantinescu, tenorul Marius Vlad Budoiu, basul Nicolas Teste, bas.

La Ateneul Român, concertul susţinut de London Mozart Players, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, este o ocazie pentru publicul din România să-l asculte pe faimosul cornist Felix Klieser ca solist în Concertul pentru Corn, de Mozart. Klieser are o poveste incredibilă. Deşi s-a născut fără braţe, la 4 ani a cerut să înveţe să cânte la corn, iar acum este unul dintre cei mai apreciaţi şi premiaţi interpreţi la acest instrument din lume. În program va mai fi şi Marea Misă de Mozart, cu Elena Moşuc soprană, Emilie Rose Bry soprană, Ioan Hotea tenor şi Adrian Sâmpetrean bas.

La Sala Radio, de la ora 13.30, dirijoarea Jessica Cottis conduce un concert de muzică contemporană inedit, susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat din Bacău. În program: Spini (Thorns) for Orchestra Op. 153 compusă de Dan Dediu, Symphony No. 6 Obelisk scrisă de Adrian Iogulescu, In Exile – Concerto for Cello, Baritone and Orchestra scris de compozitorul britanic Jonathan Dove şi interpretat de violoncelistul Raphael Wallfisch şi de baritonul Simon Keenlyside. În încheiere se va interpreta lucrarea compozitoarei Jessie Montgomery, Strum.

Pe site-ul Festivalului publicăm zilnic o agendă cu interviuri, cronici şi informaţii suplimentare.

AGENDA ZILEI

CONCERTE

SERIA: Enescu şi contemporanii săi
ORA ÎNCEPERII: 10.30
ORA SOSIRII PRESEI: 10.00
LOC DE DESFĂŞURARE: SALA AUDITORIUM

FINE ARTS QUARTET împreună cu pianistul Itamar Golan
Program:
Beethoven – Cvartetul de Coarde No. 1 în Fa major Op. 18. No. 1
Shostakovich – Cvartetul de Coarde No. 1 Op. 49
Enescu – Cvintetul cu pian în Re major (1896)

Fine Arts Quartet, compus din membrii Ralph Evans, Efim Boico (vioară), Gil Sharon (violă) şi Niklas Schmidt (violoncel), reprezintă „unul dintre numele de aur ale muzicii de cameră” (Washington Post), numărându-se printre cele mai distinse ansambluri de muzică de cameră din prezent, cu o istorie ilustră de succese interpretative şi o moştenire extinsă de peste 200 de lucrări înregistrate. Înfiinţat la Chicago în 1946, Cvartetul este unul dintre puţinele formaţii de elită care a înregistrat şi a efectuat turnee internaţionale timp de trei sferturi de secol. Multe dintre cele mai recente lansări ale Cvartetului au fost selectate pentru a fi incluse pe listele de înscriere la Premiile Grammy” la categoriile „Cel mai bun album de muzică clasică” şi/sau „Cea mai bună interpretare de muzică de cameră” şi au primit numeroase premii şi distincţii.

De peste două decenii, Itamar Golan a fost partenerul celor mai remarcabili instrumentişti ai timpului nostru. Munca sa i-a adus mari aprecieri din partea criticilor şi este unul dintre cei mai căutaţi pianişti ai generaţiei sale, cântând pe cele mai prestigioase scene din întreaga lume.

SERIA: Muzica secolului XXI
ORA ÎNCEPERII: 13.30
ORA SOSIRII PRESEI: 13.00
LOC DE DESFĂŞURARE: SALA RADIO

ORCHESTRA FILARMONICII DE STAT DIN BACĂU
Dirijor: JESSICA COTTIS

Program:
Dan Dediu – Spini (Thorns) for Orchestra Op. 153
Adrian Iorgulescu – Symphony No. 6 Obelisk
Jonathan Dove – In Exile Concerto for Cello, Baritone and Orchestra
Violoncel: RAPHAEL WALLFISCH
Bariton: SIMON KEENLYSIDE
Jessie Montgomery – Strum

„Talentata” (The Times), dirijoare de origine australiană, Jessica Cottis, a captat atenţia internaţională pentru inteligenţa şi muzicalitatea sa înnăscută, cât şi pentru autoritatea sa uşoară. Apreciată ca fiind „rece, stăpânită, super-articulată şi atrăgătoare” (The Scotsman), ea este o figură carismatică pe podium care aduce dinamism şi claritate de viziune în toate spectacolele sale.

Raphael Wallfisch este unul dintre cei mai renumiţi violoncelişti care cântă pe scena internaţională. La vârsta de 24 de ani, a câştigat Concursul Internaţional de Violoncel Gaspar Cassado din Florenţa. De atunci, s-a bucurat de o carieră mondială, cântând cu orchestre precum London Symphony, London Philharmonic, Philharmonia, BBC Symphony, English Chamber Orchestra, Halle, City of Birmingham Symphony, Leipzig Gewandhaus, Berlin Symphony, Westdeutscher Rundfunk, Los Angeles Philharmonic, Indianapolis Symphony, Warsaw Philharmonic, Czech Philharmonic şi multe altele.

Simon Keenlyside şi-a făcut prima apariţie într-un rol major de operă în anul 1987, în rolul Lescaut din opera Manon Lescaut la Royal Northern College of Music. Revista Opera Magazine a remarcat că a fost o interpretare „uimitor de matură” şi că „şi-a folosit vocea baritonală într-un mod foarte cald şi clar şi cu o muzicalitate remarcabilă”.

SERIA: Concerte şi recitaluri
ORA ÎNCEPERII: 16.30
ORA SOSIRII PRESEI: 16.00
LOC DE DESFĂŞURARE: ATENEUL ROMÂN

LONDON MOZART PLAYERS
Dirijor: NICOLAE MOLDOVEANU
Leader: SIMON BLENDIS
CORUL NAŢIONAL DE CAMERĂ „MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN
Dirijor cor: ANNA UNGUREANU

Program:
Mozart – Concertul pentru Corn No. 4 în Mi bemol major K. 495
Corn: FELIX KLIESER
Mozart – Marea Missă în do minor K. 427
Soprană: ELENA MOŞUC
Soprană: EMILIE ROSE BRY(laureată a concursului George Enescu din Paris, secţia canto)
Tenor: IOAN HOTEA
Bas: ADRIAN SAMPETREAN

Cu o personalitate muzicală complexă, fiind dirijor, dar şi violonist, corepetitor şi organist, Nicolae Moldoveanu a absolvit Academia Regală de Muzică din Londra şi susţine cu regularitate concerte alături de orchestre prestigioase din Europa, fiind deopotrivă interesat de operă, un alt gen în care excelează, colaborând cu opere din Suedia, Canada sau Marea Britanie.

Simon Blendis se bucură de o carieră internaţională ca muzician de cameră, solist şi dirijor de orchestră. A fost violonist al Ansamblului Schubert în perioada 1995-2018, când acesta s-a retras după o carieră celebră de 35 de ani. Împreună cu ansamblul, Simon a concertat în peste treizeci de ţări diferite, a înregistrat peste douăzeci de CD-uri cu muzică de la Brahms la Judith Weir, a făcut emisiuni frecvente pentru BBC Radio 3 şi a apărut cu regularitate în cele mai importante săli din Europa, precum Wigmore Hall din Londra şi Concertgebouw din Amsterdam. În 1999, grupul a câştigat prestigiosul Royal Philharmonic Society Award pentru cel mai bun grup de cameră, pentru care a fost din nou nominalizat în 2010.

Felix Klieser este un artist excepţional din mai multe puncte de vedere. La vârsta de 4 ani şi-a exprimat dorinţa de a cânta la corn. La vârsta de 17 ani, s-a înscris la clasa profesorului Markus Maskuniitty de la Hochschule fur Musik und Theater din Hanovra. În 2013, Felix Klieser şi-a prezentat albumul de debut „Reveries”, care a fost lansat de Berlin Classics. Înregistrarea demonstrează muzicalitatea incredibilă a lui Felix Klieser, precum şi tehnica sa strălucitoare şi stăpânirea instrumentului său. Dorinţa specială a lui Felix Klieser este de a evoca o varietate de culori şi tonuri frumoase prin sunetul acestui instrument. Destul de recent, a primit o recenzie excelentă din partea Suddeutsche Zeitung, care a descris interpretarea sa ca fiind „pur şi simplu perfectă”, cu precizie, o gamă de expresie şi frumuseţe a sunetului.

Elena Moşuc, soprană de naţionalitate romano-elveţiană, născută în România, la Iaşi, a studiat la Universitatea de Muzică „George Enescu” din oraşul natal. A câştigat mai multe concursuri internaţionale (cel mai important fiind ARD Wettbewerb, concursul televiziunilor germane, în 1990 care i-a deschis drumul unei carieri internaţionale) şi i s-au decernat multe distincţii şi premii prestigioase. În 2019 a fost nominalizată de două ori la prestigiosul premiu Opus Klassik, prima ca cea mai bună soprană a anului şi a doua pentru albumul său CD Verdi Heroines (Solo Musica) şi a fost proclamată câştigătoarea renumitului International Opera Awards „Opera Star” OSCAR DELLA LIRICA ca cea mai bună soprană.

SERIA: Mari Orchestre ale Lumii
ORA ÎNCEPERII: 19.30
ORA SOSIRII PRESEI: 19.00
LOC DE DESFĂŞURARE: SALA PALATULUI

PHILHARMONIA ORCHESTRA LONDON
CORUL ACADEMIC AL RADIO ROMANIA
Dirijor: CIPRIAN ŢUŢU
CORUL DE COPII AL RADIO ROMANIA
Dirijorul corului: RĂZVAN RĂDOS

JOSE CURA – dirijor şi compozitor
Program:
Jose Cura – Modus (Kyrie din Requiemul Argentinean)
Jose Cura – Te Deum dedicat celei de a 25-a ediţii aniversare a Feativalului (primă audiţie), pentru solist feminin, cor de copii şi cor de adulţi
Soprană: POLINA PASZTIRCSAK
Jose Cura – Ecce Homo (Triptychum: Magnificat, Calvarium, Stabat Mater)
Soprană: ELISA BALBO – Maria
Tenor: RAMON VARGAS – Christo
Alto: ROXANA CONSTANTINESCU – Magdalena
Tenor: MARIUS VLAD BUDOIU – Iuda, Tribunos, Ioannes
Bas: NICOLAS TESTE – Vox Creatură, Caiphas, Pilatus

BUCUREŞTIUL CREATIV
– Expoziţia de fotografie şi documente inedite despre George Enescu şi Festivalul Enescu „Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire” are loc între 1-26 septembrie 2021, la Ateneu şi la Sala Palatului. Expoziţia este un proiect comun al Festivalului Enescu, împreună cu fotografii oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac şi Alex Damian, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul Enescu.

– Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internaţional George Enescu 2021, difuzat de TVR

– Producţia Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionne
Program: sâmbătă, 28 august 2021 – duminică, 26 septembrie 2021 Realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu şi Nicolas Gaster; Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE:
DESPRE PROGRAM, ARTIŞTI ŞI NOUTĂŢI: www.festivalenescu.ro