Publicat: 18 Martie, 2019 - 08:53

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul susţine prezenţa a două teatre din România la "International Balkan Countries Theatre Festival" din Bursa, care se desfăşoară în perioada 8 - 25 Martie 2019.

Astfel, spectacolul cu piesa "Disputa", de Pierre de Marivaux, o coproducţie a Teatrului "Nottara "din Bucureşti şi a Teatrului Clasic "Ioan Slavici"din Arad se va juca, în două reprezentaţii, în zilele de 23 şi 24 martie 2019, pe scena Teatrului Regional Ahmet Vefik Paşa.

Bazat pe textul "La Dispute", scris de Pierre de Marivaux în 1744, spectacolul este regizat de Vlad Massaci şi îi aduce laolaltă pe Zoltan Lovas, Călin Stanciu, Cecilia Donat, Alex Mărgineanu, Isabela Neamţu, Anca Bejenaru, Diana Roman, Cristina Juncu şi Răzvan Bănică. Scenografia este semnată de Iuliana Vîlsan, iar muzica originală îi aparţine lui Vlaicu Golcea. Piesa a fost inclusă în selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru - FNT 2018.

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul este la cea de-a 4-a colaborare cu Festivalul Internaţional de Teatru al Ţărilor Balcanice, eveniment organizat de Teatrul de Stat Bursa, din Republica Turcia. Localitatea este cunoscută ca cea de-a patra ca importanţă din Turcia. Bursa este situat în nord-vestul Anatoliei, în regiunea Marmara şi este oraşul unde a luat naştere teatrul de umbre tradiţional turc Karagoz şi Hacivat.

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul caută să diversifice oferta culturală românească prin recomandarea, în fiecare an, a unor companii de teatru din România, cu spectacole inedite şi bine structurate care atrag ca un magnet şi prezintă un larg interes.

Coproducţia românească, selectată anul acesta de către comisia de evaluare a festivalului, se bucură de recenzii excelente în presa de specialitate din România, criticii de teatru lăudând ingeniozitatea îmbinării scenariului cu actul regizoral, "aproape coreografic", precum şi complexitatea decorului.

"Dacă Marivaux ar fi trăit în secolul XXI şi nu în secolul al XVIII-lea, sigur ar fi făcut un film cu un experiment care ia naştere în laboratorul unei mari universităţi. Şi "cercetătorii britanici" ne-ar mai fi luminat o dată cum devin raporturile între femei şi bărbaţi. Pe pariu că totul s-ar fi terminat cu o conferinţă despre gender studies? Aşa, în universul lui Marivaux, în locul cercetătorilor, găsim un prinţ care izolează, încă de la naştere, patru copii. Până la vârsta tinereţii şi, implicit, a tumultului erotic, nu-i lasă să interacţioneze cu nimeni, în afară de dădaca lor. Cărui gen, feminin sau masculin, îi sunt caracteristice nestatornicia şi infidelitatea? Aceasta este premisa de la care pleacă cel mai mare autor francez de comedii al secolului său." - notează Cristina Rusiecki, consultant artistic Teatrul "Nottara".

International Balkan Countries Theatre Festival din Bursa, la care participă importante teatre din regiunea Balcanilor, se desfăşoară, anual, sub egida Ministerului Culturii şi Turismului din Republica Turcia şi a Direcţiei Teatrelor de Stat de la Ankara.
În 2019, festivalul internaţional reuneşte companii de teatru din Albania, Bulgaria, Grecia, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Turcia.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: