21 septembrie 2021

Teatru nou pentru public tânăr, în premieră la Sibiu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” prezintă în premieră, la Sibiu, două traduceri în limba română ale unor tineri dramaturgi germani. Evenimentul va avea loc în perioada 8 – 9 iulie, în format de spectacole lectură, cu intrarea liberă.

Primul spectacol – lectură va avea loc joi, 8 iulie, de la ora 20:00 şi are la bază piesa „În stele” de Calle Fuhr. Calle Fuhr s-a născut în 1994 la Dusseldorf. Primul său text „În stele” a avut premiera în cadrul seriei „Freiboxen” la Deutsches Theater Berlin. Lucrează ca regizor în Ingolstadt, Basel, Viena şi Luxemburg. De asemenea, este lector independent la Academia de Artă Dramatică „Ernst Busch”. „În stele” este povestea lui Meike, o adolescentă care ne vorbeşte despre aventura sa, prin care trece din momentul în care află că este însărcinată. Această lectură dramatică este pusă în scenă de Ilinca Prisăcariu, una dintre cele mai versatile tinere regizoare din România. Aceasta se află la a doua colaborare cu Teatrul „Gong”, iar pentru acest spectacol a ales să lucreze cu actriţa Barbara Crişan. Evenimentul nu este recomandat celor cu vârsta sub 16 ani.

Cel de-al doilea spectacol lectură este programat vineri, 9 iulie, de la ora 20:00 şi are la bază piesa „Nori de cenuşă” de Lisa Wentz.

Lisa Wentz, născută în 1995 în Tirol, şi-a finalizat studiile de actorie la Viena, în 2017. Un an mai târziu, se mută la Berlin, unde studiază dramaturgia. Piesa „Nori de cenuşă” a fost distinsă cu premiul special al tinerelor talente în cadrul Galei Premiului German de Teatru pentru Copii şi Tineret în 2020 şi a avut premiera oficială anul acesta la Teatrul Strahl din Berlin.

„Nori de cenuşă” este un text despre Michael care are 15 ani abia împliniţi şi Laura care este pasionată de adâncurile apelor. Este noapte. Michael se furişează din camera lui Mathe prin fereastră – deodată Laura stă în faţa casei şi îl ameninţă că o să-l dea de gol. Michael plănuise totul atât de bine: în seara asta va avea 16 ani, la primele ore ale dimineţii o să ia trenul spre Bucureşti, nu înainte de a lăsa un memorial pentru Mathe. Mathe, prietenul său care a murit recent. Împotriva voinţei sale, Laura îl urmează în incursiunea sa prin oraş. Între cei doi se naşte o complicitate. La sfârşitul nopţii, Laura îl însoţeşte pe Michael la gară – iar acesta urcă în trenul spre Bucureşti.

Lectura de la Sibiu îi aduce pe scenă pe actorii Raluca Pavel şi Anton Balint, în regia Zsuzsannei Kovacs. Tânăra regizoare maghiară se află la prima colaborare cu teatrul sibian, dar se remarcă printr-o activitate efervescentă, cu montări la „unteatru” sau Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, spre exemplu. Această lectură nu este recomandată celor cu vârsta sub 16 ani.

Ambele texte au fost traduse şi puse la dispoziţie în limba română de Ciprian Marinescu. Accesul publicului la oricare din cele două evenimente de la Sibiu se face gratuit, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări cu confirmare la ticketing@teatrulgong.ro (vă rugăm să specificaţi numele şi numărul de locuri), cu respectarea normelor de distanţare socială şi siguranţă sanitară.

Textele selectate au în centru teme şi subiecte incomode, care problematizează fragilitatea unor experienţe de viaţă de multe ori insuficient conştientizate de adulţi: maturizarea emoţională, descoperirea sexualităţii, relaţiile tensionate cu cei apropiaţi, înţelegerea şi acceptarea morţii, desprinderea de părinţi, izolarea şi nevoia acută de spaţii intime, revolta împotriva unor norme şi comportamente impuse.

Proiectul multianual „365 Tage in Deutschland / 365 zile în Germania”, curatoriat de Mihaela Michailov şi Ciprian Marinescu este realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în colaborare cu Centrul de Teatru Educaţional Replika din Bucureşti, Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG din Sibiu, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică UNATC Bucureşti şi Goethe-Institut Bucureşti.

Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.