5 august 2021

Teatrul Basca, câştigător al Premiului British Council cu proiectul „Teatru accesibil tuturor”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul Basca din Timişoara este câştigătorul Premiului Special British Council în cadrul celei de-a 29-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, desfăşurate pe 19 iulie la Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti.

Premiul British Council – „Teatru pentru incluziune socială şi comunitate” – a mers anul acesta către Teatrul Basca, în semn de recunoaştere pentru eforturile de susţinere a incluziunii în teatru prin programul „Teatru accesibil tuturor”, o iniţiativă prin care teatrul, prin Asociaţia Solidart, în colaborare cu Asociaţia Ceva de Spus (CDS), a accesibilizat un spectacol pentru persoane cu diferite tipuri de dizabilitate.

„Teatru accesibil tuturor” a fost un proiect derulat de Asociaţia Solidart şi Asociaţia Ceva de Spus şi finanţat prin programul „În stare de bine”. Proiectul „Teatru accesibil tuturor” s-a derulat în perioada noiembrie 2020 – martie 2021 şi a inclus spectacolul Teatrului Basca „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, dedicat publicului larg şi accesibilizat pentru persoane cu dizabilităţi, spectacolul de teatru radiofonic „Fluturii sunt liberi”, precum şi un ghid de accesibilizare a unei piese de teatru pentru public cu dizabilităţi, distribuit către entităţile teatrale locale şi naţionale.

„Din păcate, accesul la cultură este încă limitat pentru persoanele cu dizabilităţi. Credem într-un un viitor incluziv al scenei teatrale româneşti, la care noi, cei de la British Council, suntem bucuroşi să contribuim. Am căutat întotdeauna să construim relaţii care să sprijine înţelegerea şi să contribuie la dezvoltarea unor sectoare creative mai puternice, iar incluziunea este un element esenţial. Colaborăm cu parteneri din Europa şi din România pentru a susţine artiştii cu dizabilităţi şi pentru a asigura accesul unui public cât mai divers la teatru şi cultură, în general.” a menţionat Nigel Belligham, directorul British Council România.

„Anul acesta, prin premiul British Council, suntem onoraţi să sărbătorim artiştii români dedicaţi sprijinirii incluziunii şi accesibilizării teatrului prin munca lor, şi ne bucurăm să acordăm premiul din acest an Teatrului Basca, pentru activitatea lor remarcabilă şi de pionierat în promovarea şi sprijinirea incluziunii sociale şi a accesului egal la teatru. Sperăm ca munca lor să continue să inspire.” a adăugat Nigel Bellingham.

„Acest premiu înseamnă foarte mult pentru noi, cei de la Teatrul Basca. Ne dă încredere şi ne face să înţelegem că într-adevăr ce facem contează pentru oameni şi comunităţi – şi pentru comunităţi invizibile, şi totuşi prezente. Mi-ar plăcea să nu mai fie nimic special în a accesibiliza spectacole de teatru, să devină o normalitate accesul la cultură. Pentru că nouă la Basca ne place să spunem poveşti, şi fiecare dintre noi este o poveste care merită să fie auzită şi văzută.” a declarat Ana Maria Ursu, preşedinta Asociaţiei Solidart, regizoare şi coordonatoare a proiectelor Teatrului Basca.

„Conferinţa la care am participat acum câţiva ani la Londra (n.r. Arts and Disability Study Visit, British Council, Londra, 2018) mi-a arătat că şi persoanele cu dizabilităţi pot avea un rol important în cultură. ‘Teatru accesibil tuturor’ – o colaborare frumoasă între Asociaţia Solidart şi Asociaţia Ceva de Spus – a fost proiectul pe care l-am dat înapoi comunităţii, şi de care sunt mândră. Este foarte important ca persoanele cu dizabilităţi să poată să aibă acces la actele artistice, să poată să meargă la spectacole, pentru că e un lucru care te dezvoltă, îţi dă posibilitatea să socializezi şi te îmbogăţeşte.” a declarat Simona Smultea, co-preşedinte al Asociaţiei Ceva de Spus.

Aflat la a 29-a ediţie, Premiul British Council din cadrul Galei Premiilor UNITER celebrează artişti şi organizaţii duc mai departe legăturile strânse între teatrul românesc şi cel britanic. Printre laureaţii Premiului British Council s-au numărat, de-a lungul timpului, Emil Boroghină, Constantin Chiriac, Gianina Cărbunariu, Ion Caramitru, Mihai Mălaimare, Marina Constantinescu, precum şi companii de teatru independente care promovează, prin arta lor, incluziunea socială şi implicarea civică: Centrul de Teatru Educaţional Replika (Premiul British Council 2018), Reactor de creaţie şi experiment (Premiul British Council 2019) şi Compania de Teatru Rom Giuvlipen (Premiul British Council 2020).

Despre British Council

British Council este organizaţia internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi oportunităţi educaţionale. Misiunea noastră este de a construi şi dezvolta relaţii de cooperare şi înţelegere între locuitorii Marii Britanii şi cetăţenii altor ţări prin artă şi cultură, educaţie şi limba engleză. În ultimul an, am ajuns la peste 80 de milioane de oameni prin intermediul activităţilor noastre şi, în acelaşi timp, am interacţionat cu mai mult de 791 de milioane de oameni online sau direct, prin intermediul diferitelor noastre canale de comunicare. Din anul 1934 suntem o fundaţie caritabilă, sub patronajul Royal Charter şi, totodată, un organism de drept public în Marea Britanie.