29 septembrie 2022

Teatrul de Stat Constanţa a fost distins cu Ordinul Naţional Meritul Cultural în grad de Comandor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul de Stat Constanţa a fost distins, la împlinirea a 70 de ani de la înfiinţare şi după mai mult de 400 de premiere, cu Ordinul Naţional Meritul Cultural în grad de Comandor.

Iată textul decretului prezidenţial:

„Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, în semn de apreciere pentru profesionalismul şi dăruirea de care au dat dovadă generaţiile de slujitori ai scenei, dând viaţă unui număr însemnat de personaje şi contribuind, pe această cale, la progresul artei teatrale româneşti, Preşedintele României decretează: Se conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D „Arta spectacolului”, Teatrului de Stat Constanţa”.

În cadrul unei festivităţi organizate la Palatul Cotroceni, Ordinul a fost înmânat astăzi, 13 ianuarie, de Preşedintele României Klaus Iohannis, directorului Teatrului de Stat Constanţa, regizorul Erwin Şimşensohn, însoţit la ceremonie de Liviu Manolache – actor, compozitor şi regizor, care anul acesta sărbătoreşte 40 de ani de la debutul său pe scenă, în 1982.

În discursul ulterior înmânării ordinelor, preşedintele României a adresat câteva cuvinte fiecăreia dintre persoanele sau instituţiile decorate:

„Mă bucur să-i felicit pe cei care, în cei 70 de ani de la înfiinţare, au urcat pe scena Teatrului de Stat Constanţa, slujind peste milenii muza lui Ovidius. (…)
Distinşi oaspeţi, vă felicit pentru înaltele distincţii primite! Cu ocazia apropiatei celebrări a Zilei Culturii Naţionale, vă doresc să rămâneţi în sufletul publicului mulţi ani de acum înainte, iar opera dumneavoastră să rămână pentru totdeauna între valoroasele repere ale culturii noastre. Vă mulţumesc!”

Erwin Şimşensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanţa: „Acordarea Ordinului „Meritul Cultural” teatrului nostru reprezintă o încurajare, o recunoaştere a valoroaselor proiecte realizate de Teatrul de Stat Constanţa, a realizărilor din prezent şi din trecut şi un omagiu postum adus tuturor celor care şi-au dăruit vieţile scenei constănţene.

Îmi exprim recunoştinţa faţă de toţi cei care, de-a lungul anilor, au construit un teatru puternic, important şi relevant, dar şi tristeţea pentru toate episoadele grele prin care această instituţie a trecut în diferite momente. Suntem şi astăzi într-unul dintre aceste momente, dar sunt convins că, alături şi cu sprijinul direct al tuturor autorităţilor, dar şi al întregii societăţi civile constănţene, vom depăşi în curând etapa dificilă a lipsei unui spaţiu propriu de joc şi de repetiţii”.

Cu această ocazie, ne face plăcere să actualizăm şi să rememorăm, pe scurt, realizări remarcabile ale teatrului nostru de-a lungul a şapte decenii, prin vremuri rareori favorabile culturii, vremuri în care artiştii şi ceilalţi angajaţi ai teatrului au fost nevoiţi să surmonteze numeroase dificultăţi, cele mai multe legate de cenzura regimului comunist, altele, de abuzurile administraţiei locale.

Teatrul a fost fondat în anul 1951 prin Decret al Consiliului de Miniştri, iar spectacolul inaugural al Teatrului de Stat Constanţa, cu premiera în data de 2 mai 1951, a fost comedia lui I.L.Caragiale „O scrisoare pierdută”, capodoperă a artei scenice româneşti.

De-a lungul deceniilor de existenţă, teatrul nostru a avut şi are mari actori, mari regizori, pe scenele sale s-au montat piese ale unor mari dramaturgi români şi străini şi se poate lăuda, până în ziua de azi, cu numeroase premiere pe ţară: „Vilegiatura” şi „Nora şi soacra” de Goldoni, „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, „Nu va fi război în Troia” de Jean Giraudoux, „Diavolul la Boston” de Lion Feuchtwanger, „Operă pentru viitorii dictatori” de Andonis Doriadis sau spectacole ce se joacă în prezent, ca „Şobolanul rege” de Matei Vişniec, „Uciderea lui Gonzago” de Nedialko Iordanov, „Lasă-mă să intru” de John Ajvide Lindqvist, „Ziua Z” de Ionuţ Sociu.

„Serile de teatru antic”, eveniment cu aură de legendă, au reprezentat, în analele „Teatrului Dramatic Ovidius”, un moment important ce îşi găseşte în prezent continuitatea prin organizarea Festivalului Internaţional de Teatru, care a avut patru ediţii, cea mai recentă fiind cea din 2019, înainte de pandemie.

În prezent, teatrul nostru are onoarea de a participa în cadrul unui proiect iniţiat de Uniunea Teatrelor din Europa, cea mai importantă structură asociativă de acest gen de pe continentul nostru, alături de 14 dintre cele mai prestigioase teatre din Europa. Proiectul ne va prilejui realizarea unei importante coproducţii internaţionale şi participarea la turnee în Europa, precum şi la o bursă de spectacole în cadrul unui Festival ce se va desfăşura în Portugalia.

Repertoriul din prezent al teatrului nostru este unul bogat, variat şi valoros, răspunzând necesităţilor publicului constănţean. Facem, de asemenea, toate eforturile pentru a ne adapta condiţiilor extraordinare din această perioadă, în care, după restricţiile impuse de pandemie, ne confruntăm şi cu lipsa unui spaţiu de joc, sala TSC fiind în curs de renovare.

Mulţumim minunatului public constănţean care ne-a fost partener în toţi aceşti ani şi în toate realizările artistice şi a cărui susţinere ne dă puterea de a merge mai departe în orice situaţie.