6 iulie 2022

Warning: sprintf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/amosnews.ro/httpdocs/wp-content/themes/covernews-pro/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Teatrul de Stat Constanţa prezintă proiectul SPECTACOLE-LECTURĂ DRAMATURGIA ROMANEASCÂ PENTRU LICEENI

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Teatrul de Stat Constanţa a demarat un proiect de promovare a teatrului, în special a dramaturgiei româneşti, în liceele constănţene. Proiectul a pornit de la dorinţa de a celebra Ziua Culturii Naţionale (15 Ianuarie) şi Unirea Principatelor (24 Ianuarie), dar se va prelungi şi dincolo de aceste ocazii, fiind o modalitate excelentă de a stârni interesul elevilor pentru artele spectacolului, pentru cultură, în general, şi de a forma un public nou pentru teatru.

În această perioadă, actorii TSC prezintă două texte importante din literatura dramatică românească, texte emblematice pentru perioada interbelică, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi Liceul Teoretic „Ovidius”:
– „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu, regizor coordonator Iulian Enache;
– „Visul unei nopţi de iarnă” de Tudor Muşatescu, regizor coordonator Liviu Manolache
George Mihail Zamfirescu (13 octombrie 1898 – 8 august 1939) a debutat în 1918 cu versuri publicate în „Literatorul”. A fost redactor la „Facla” şi „Adevărul”, conducător de companii teatrale, director de scenă la Teatrul Naţional din Iaşi (1933-1939).

Comedia tragică „Domnişoara Nastasia” (1927) este un emoţionant tablou al periferiei, în care năzuinţa eliberării oamenilor simpli din lanţurile unei existenţe sufocante se dovedeşte irealizabilă. A mai scris piesele „Cuminecătura”, „Idolul şi Ion Anapoda”, culegerea de articole despre teatru „Mărturii în contemporaneitate” şi altele.

Tudor Muşatescu (22 februarie 1903 – 4 noiembrie 1970) a scris schiţe, romane, poezii, piese de teatru, dedicându-se, la maturitate, trup şi suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, director şi proprietar de teatru. Criticii l-au considerat un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri, prin tipologie, situaţii şi dialoguri spirituale. Piesele de teatru ale lui Muşatescu, în special comediile „Titanic-Vals”, „…escu”, dar şi melodrama „Visul unei nopţi de iarnă”, au avut succes şi în ţară, şi în străinătate.

„Visul unei nopţi de iarnă” (1937) este povestea romantică a unei fete simple, îndrăgostite de idolul său, un scriitor celebru.