12 august 2022

Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava a încheiat vara aceasta cea de-a şasea Stagiune

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava a încheiat vara aceasta cea de-a şasea Stagiune. De la înfiinţare şi până astăzi, unica instituţie teatrală a judeţului Suceava a crescut, s-a dezvoltat şi a devenit indispensabilă comunităţii, precum şi o prezenţă constantă şi respectabilă, în peisajul teatral naţional.

O analiză sintetică a Stagiunii 2021 – 2022 relevă imaginea acesteia în cifre.

Cinci Premiere. Cinci noi spectacole au intrat în această stagiune în repertoriul teatrului sucevean: Micul prinţ, după Antoine de Saint-Exupery, regia şi muzica Tibor Cari, O noapte furtunoasă, de I.L Caragiale, regia Mădălin Hîncu, Munchausen, de Alexa Băcanu, regia Ovidiu Caiţa, Sclavi, de Maria Manolescu Borşa, regia Cosmin Panaite şi Întoarcerea acasă, de Matei Vişniec, regia Botond Nagy.

89 Reprezentaţii, dintre care 16 spectacole pentru copii. Spectacole mai noi şi mai vechi din repertoriul nostru au fost prezentate publicului sucevean şi nu numai; de asemenea, oferta spectacolelor de teatru fost întregită prin invitarea spectacolelor pentru copii şi tineret.

Două Festivaluri organizate. În luna septembrie a anului 2021, Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava a marcat pentru prima dată ziua înfiinţării sale şi astfel împlinirea a 6 ani de teatru la Suceava, printr-un festival de weekend. Ne propunem ca data de 24 septembrie să fie an de an o sărbătoare a teatrului, care deschide festiv stagiunea teatrală. Devenit deja o tradiţie, Festivalul Internaţional Zilele Teatrului Matei Vişniec a avut loc în perioada 20 -29 mai 2022, revenind cu succes la formula clasică, cu public în sală, după 2 ani de pandemie. Prin calitatea invitaţilor şi participanţilor, acesta este cel mai important eveniment teatral al Bucovinei.

Opt Concerte. Muzica de calitate merge mână în mână cu teatrul, iar una dintre preocupările noastre este diversificarea ofertei artistice pentru spectatorii suceveni. Aşa se face că în sala noastră sau pe alte scene sucevene am organizat concerte de muzică clasică, blues, jazz, tango.

Opt Evenimente în parteneriat. Teatrul este al comunităţii şi „împreună” este singura modalitate în care ne atingem obiectivele. Parteneriatele cu alte instituţii culturale şi educative dar şi cu mediul privat s-au dovedit a fi nu doar eficiente, ci şi foarte plăcute.

13 Conferinţe. Artele spectacolelor înseamnă dincolo de întâlnirea directă dintre actori şi public, şi teoretizare, analiză, critică de specialitate şi dezbatere. Acest tip specializat de activitate se adresează publicului fidel de teatru, oamenilor de cultură, intelectualilor dar şi publicului larg interesat să aprofundeze domeniul teatral. Acest segment de public creşte la Suceava, pe an ce trece.

Şase Expoziţii. Fie că vorbim de fotografie de teatru, fie de pictură sau sculptură, spaţiile noastre expoziţionale au fost din nou gazde ale unor expoziţii de artă ale unor artişti locali. De asemenea, numărăm 4 lansări de carte, în prezenţa autorilor şi a invitaţilor.

Cinci Participări în festivaluri, dintre care una în străinătate. Parte a culturii universale, teatrul joacă un rol cheie în dezvoltarea comunităţii locale, iar activitatea trupei trebuie să fie strâns legată de fenomenul teatral naţional şi european. Scena suceveană înseamnă acasă, dar pentru o creştere sănătoasă şi o dezvoltare artistică pe măsură, prezenţa în festivaluri şi schimburile culturale sunt obligatorii. De aceea încercăm să fim prezenţi pe cât mai multe scene din ţară, să arătăm producţiile realizate la Suceava unui public cât mai divers şi mai pretenţios, prin participarea la festivaluri teatrale. Am fost în ţară, dar şi am ajuns şi la Chişinău.

De asemenea, în această stagiune ne mândrim cu prima participare în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, cu spectacolul Cântăreaţa Cheală, de Eugen Ionesco, regia Alex Bogrdan.

Pe parcursul Stagiunii 2021 -2022, Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava numără 60 de apariţii în presa naţională şi locală, precum şi 35 de apariţii în publicaţii şi emisiuni de specialitate.

Nu în ultimul rând, le mulţumim celor 11.000 de spectatori care, în cea de-a şasea stagiune teatrală suceveană, au dat sens eforturilor noastre, trasformându-le în bucurii!

Să ne revedem curând, cu drag, la teatru!

Sursa foto Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava