6 iulie 2022

Teatrul Muzical Ambasadorii preia mesajul oficial de Ziua Internaţională a Dansului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Dansul este expresia fizică a relaţiilor, sentimentelor şi ideilor umane, exprimate prin mişcare şi ritm. Dansul este pulsul omenirii, adânc înrădăcinat în inima fiecărei culturi, de-a lungul timpurilor şi istoriei. Dincolo de genuri, stiluri şi tradiţii, dincolo de rolul său, variind de la domeniul de recreere la cel spiritual, dansul este emoţie şi speranţă, dansul este magie.

Ca orice artă a comunicării, greu încercată în timpul pandemiei, Dansul a demonstrat în 2020 că rezistă şi se poate reinventa. Că ramâne acelaşi limbaj ascuns al sufletului, cum îl definea Martha Graham, care uneşte dincolo de cuvinte şi care ajută omul să înfrunte toate provocările, înfrumuseţându-i viaţa.

La data de 29 aprilie, este celebrată Ziua Internaţională a Dansului. Sărbătoarea, instituită din 1982 de ITI (Institutul Internaţional de Teatru), prin Comitetul Internaţional al Dansului, comemorează şi ziua de naştere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727 – 1810). Scopul acestei zile mondiale este promovarea dansului în toate formele sale, dar şi depăşirea graniţelor politice şi culturale cu ajutorul limbajului său universal.

Potrivit tradiţiei, în fiecare an, o personalitate a lumii dansului transmite un cuvânt de suflet, prin intermediul tuturor instituţiilor din lume dedicate acestei artei. În 2021, mesajul îi aparţine lui Friedmann Vogel, prim solist al Teatrului de Balet din Stuttgart, unul dintre cei mai valoroşi balerini ai momentului.

Este un privilegiu că există o zi recunoscută în întreaga lume, care să aducă în prim-plan această artă şi care să îi reunească pe toţi iubitorii ei.

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII se alătură ilustrului mesager al evenimentului şi urează La mulţi ani Comunităţii Dansului, tuturor celor care îl practică, profesionişti sau amatori, preluând declaraţia oficială a lui Friedmann Vogel:

„Totul începe cu mişcarea – o înclinaţie pe care o avem cu toţii – iar dansul este o mişcare rafinată, un mijloc de comunicare. Chiar dacă o tehnică perfectă este importantă şi impresionantă, în cele din urmă ceea ce exprimă dansatorul în interiorul mişcării este de fapt esenţa.

Ca dansatori, suntem într-o mişcare continuă, aspirând să creăm momente de neuitat. Indiferent de genul dansului, este ceea ce fiecare dansator să străduieşte să obţină.

Aşa că, atunci când, în mod neaşteptat nu am mai putut să dansăm în spectacole, cu teatrele închise şi cu festivalurile anulate, lumea noastră s-a oprit. Fără contact fizic. Fără spectacole. Fără public. Niciodată în istoria recentă comunitatea dansatorilor nu a fost pusă la încercare în a-şi găsi motivaţia, raţiunea de a fi.

De-abia atunci când ne este luat ceva preţios, ne dăm seama cu adevărat cât de important era ceea ce făceam şi cât de mult înseamnă dansul pentru societate în general. Dansatorii sunt adesea lăudaţi pentru abilităţile lor fizice când, de fapt, ne bazăm mai mult pe forţa noastră mentală. Cred că tocmai această combinaţie unică între agilitatea fizică şi psihică este cea care ne-a ajutat să ne depăşim, să ne reinventăm, ca să putem dansa în continuare şi să rămânem o sursă de inspiraţie.”

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII este cea mai tânără instituţie publică de spectacole şi concerte, aflată în subordinea Ministerului Culturii, al treilea ansamblu artistic dedicat copiilor şi tinerilor fondat în 2019 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, după Opera Comică pentru Copii şi Teatrul Stela Popescu. TMA îşi desfăşoară activitatea la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. Obiectivul său este promovarea valorilor muzicale şi coregrafice româneşti şi universale, în ţară şi în lume.

Repertoriul instituţiei este divers, cuprinzând spectacole de operă, balet, musical, folclor.