Publicat: 21 Ianuarie, 2016 - 08:34

Cel de-al doilea spectacol pe care Teatrul Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău îl prezintă în acest an la Teatrul Național 'I.L.Caragiale' din București, în cadrul turneului Teatru Românesc la București și Chișinău, este 'Filumena Marturano' de Eduardo de Filippo, în rolurile principale fiind doi dintre cei mai cunoscuți actori ai teatrului, Silvia Luca și Petru Hadârcă. Spectacolul se joacă joi, 21 ianuarie,  de la ora 20.00,  pe scena Sălii Studio.

'Filumena Marturano' sau 'Divorț în stil italian' e un spectacol cu mare succes de public, axat pe o poveste de dragoste mai puțin obișnuită. Protagoniștii  sunt trecuți de prima tinerețe, iar relația lor amoroasă se întinde pe mai bine de două decenii și jumătate de viață. Povestea dintre Domenico Soriano, napolitan înstărit, și Filumena, fostă cocotă, cucerește iremediabil prin sinceritate și adevăr. Iubirea lor e cu năbădăi, cu fulgere și tunete. Domenico este pus în fața unei dileme existențiale: să continue viața sa de Don Juan fără de griji, sau să întemeieze o familie? În final, personajul interpretat de Petru Hadârcă  își revede concepția de viață, fiecare gest al său este plin de demnitate și măreție: copiii sunt copii, spune Filumena, interpretată magistral de Silvia Luca; de dragul lor Domenico își pune pirostriile.

'Filumena și Domenico își regândesc faptele, își limpezesc sentimentele. Până la urmă ei înțeleg cât de importantă e familia, cât de rezistentă e dragostea. Efectele scenice sunt minime, în prim-plan e actorul. Dedic acest spectacol tuturor celor care mențin sentimentul de dragoste în cuplu, în familie, zeci de ani', a declarat  Alexandru Vasilache, regizorul spectacolului.

În luna martie, în cadrul aceluiași proiect, Teatrul Național din București va susține la Chișinău reprezentații cu următoarele două spectacole: 'Butoiul cu pulbere' de Dejan Dukovski, regia Felix Alexa și 'Douăzeci de ani în Siberia ' după Anița Nandriș-Cudla, regia Sorin Misirianțu.

Olivia Chirvasiu

Consultant artistic TNB, Strategii Culturale, Comunicare și Relații Publice