10 august 2022

Teatrul Naţional din Timişoara a intrat în vacanţă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul Naţional din Timişoara a intrat în vacanţă. Stagiunea care tocmai s-a încheiat a oferit Teatrului Naţional numeroase provocări, dar, în egală măsură, şi bucuria reîntâlnirii cu publicul său.

Începută în aer liber, pe Scena A ut DOR, stagiunea 2020 – 2021 a putut programa pentru scurt timp reprezentaţii în sălile sale de spectacol, după care, timp de 6 luni, a fost alături de public prin programul online TEATRU ÎN DIRECT.

Cei peste 20.000 de spectatori virtuali care au vizionat gratuit, în transmisiune directă, spectacolele programate de Teatrul Naţional din octombrie 2020 până la finalul lunii aprilie a acestui an, au dat măsura justeţii acestei iniţiative pe care Teatrul Naţional a considerat-o o obligaţie morală şi un răspuns la efortul societăţii de a-şi recupera normalitatea şi sănătatea spirituală, intelectuală şi etică.

Ediţia a XXV-a a FEST-FDR a fost cu adevărat specială. Unul dintre foarte puţinele festivaluri de teatru cu prezenţă fizică din România şi nu numai, FEST-FDR – S.O.S. 2020 a reprezentat o adevărată gură de oxigen atât pentru public, cât şi pentru actorii din teatrele invitate. Acordat la condiţiile legale de prevenţie, FEST-FDR a reunit 15 spectacole de teatru adaptate pentru reprezentarea în aer liber, pe Scena A ut DOR, confortul şi siguranţa spectatorilor fiind asigurate atât prin configuraţia spaţiului dedicat publicului, cât şi prin difuzarea live a spectacolelor pe ecranul de mari dimensiuni amplasat lângă scenă.

Un eveniment important al stagiunii care s-a încheiat este spectacolul „Homer 2020”, primul spectacol conceput şi realizat în contextul pandemiei. Început online, cu repetiţii dictate de distanţare şi de masca de protecţie, acest spectacol-triptic semnat de cei trei regizori ai Naţionalului, Ion-Ardeal Ieremia, Mihaela Lichiardopol şi Sabin Popescu, vorbeşte despre începuturi, despre comunicare şi despre întâlniri, reamintindu-ne, prin eroii din Iliada şi Odiseea, că ceea ce ne leagă pe toţi, în viaţă, teatru şi literatură, este Povestea.

În acelaşi context s-a înscris şi premiera online a spectacolului „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese” de Radu Iacoban, realizat în cadrul proiectului Vocile oraşului – Central Park, parte din Teritoriul „Locuri” din Programul Cultural Timişoara Capitală Europeană a Culturii, proiect realizat în parteneriat cu ATCEC şi finanţat de Primăria Municipiului, spectacol apreciat atât de peste cei 2.200 de spectatori virtuali, cât şi de publicul care i-a ovaţionat pe actori după fiecare dintre reprezentaţiile de la Sala 2, în lunile mai şi iunie ale acestui an.

Aşteptarea şi emoţia reîntâlnirii cu spectatorii au fost răsplătite cu asupra de măsură de aplauzele şi de entuziasmul publicului care s-a întors în sălile de spectacol ale Teatrului Naţional cu sentimentul regăsirii. Redeschiderea teatrelor pentru public a făcut posibilă premiera în Sala Mare a Teatrului Naţional a unuia dintre cele mai aşteptate titluri din ultimul timp – „Zorba Grecul” de Nikos Kazantzakis, pe textul lui Hristo Boicev, spectacol care, prin protagonistul său, în complexa interpretare a actorului Ion Rizea, s-a transformat într-un spaţiu de nostalgie, reflecţie şi speranţă faţă de cele mai antagonice sentimente pe care ni le impune propriul nostru prezent, atât de deconcertant.

În sfârşit, la finalul acestui sezon teatral, publicul a intrat în lumea complexă a lui Don Juan care, în interpretarea actriţei Claudia Ieremia, transformă celebra poveste într-un spectacol modern, dinamic, provocator.

Atât pentru spectatori, cât şi pentru Teatrul Naţional, această stagiune a însemnat şi alt motiv de bucurie: nominalizarea UNITER a actorului Ion Rizea pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”, nominalizarea celebrului scenograf Helmut Sturmer pentru scenografia spectacolului „Rinocerii” de Eugene Ionesco şi, deopotrivă, Premiul UNITER pentru întreaga activitate conferit scenografei Geta Medinski.

Încheiem o etapă. Stagiunea 2021-2022 va începe cu o nouă ediţie a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Româneşti, programată între 28 august şi 5 septembrie, o ediţie care va reuni spectacole pe cât de fascinante, pe atât de provocatoare.

Prin spectacolele sale, prin festival , prin toate iniţiativele sale, Teatrul Naţional consolidează moştenirea pe care, dincolo de orice variabile, o va lăsa Capitala Europeană a Culturii după anul în care Timişoara va deţine titlul, construind împreună cu publicul o adevărată capitală culturală europeană deschisă tuturor, participativă, pozitivă, creativă, plină de imaginaţie.

Până în 28 august, când ne vom revedea, Teatrul Naţional urează tuturor o vară minunată.