Publicat: 22 Octombrie, 2020 - 13:59
Share

Teatrul Naţional Iaşi, alături de poporul din Belarus, în proiectul "Belarus(ia) - Lecturi la nivel mondial" Belarus(sia) Worldwide Reading Project, cu un eveniment excepţional:
INSULTAŢI. BELARUS(IA) de Andrei Kureichik

luni, de la ora 19:00, la Sala Teatru3, spectacol-lectură în cadrul proiectului LECTURI3.

traducere: Raluca Rădulescu

regie: Radu Ghilaş

distribuţie: Călin Chirilă, Haruna Condurache, Doina Deleanu, Mălina Lazăr, Ionuţ Cornilă, Dumitru Năstruşnicu, Dumitru Georgescu

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cunoscutul dramaturgul belarus Andrei Kureichik a participat activ la protestele actuale de la Minsk, fiind membru al Consiliului de coordonare, al cărui obiectiv este organizarea alegerilor libere în Belarus.

Piesa lui Andrei Kureichik face parte din proiectul Belarus(sia) Worldwide Reading Project; din solidaritate cu locuitorii şi comunitatea teatrală din Belarus, zeci de teatre din întreaga lume, printre care şi Naţionalul ieşean, companii, şcoli, chiar şi persoane fizice prezintă în lunile septembrie şi octombrie lecturi, înregistrări, filme cu Insultaţi. Belarus(ia).

"Pe 9 august 2020, preşedintele belarus Alexander Lukashenko (ultimul dictator al Europei) falsifică alegerile pe care le-a pierdut crezând că va putea să supună o naţiune, aşa cum a făcut timp de 26 de ani. De fapt, el a declanşat o revoluţie, în timp ce poporul belarus s-a revărsat pe străzi pentru a o sprijini pe Svetlana Tikhanovskaya, femeia pe care au ales-o de fapt. De asemenea, l-a enervat şi l-a inspirat pe Kureichik, dramaturgul şi scenaristul de vârf din Belarus, renumit pentru comediile sale blajine. În timp ce online se posta o cantitate semnificativă de informaţii ce îndeamnau la proteste, Kureichik a început să scrie o piesă care se bazează, parţial, pe declaraţiile făcute de Lukashenko şi Tikhanovskaya. Declaraţiile lor sunt îmbinate cu replicile a cinci personaje imaginare care verbalizează gândurile care îl năpădeau neîncetat pe Kureichik. Aceste cinci personaje prezintă o imagine de ansamblu asupra societăţii din Belarus. Viaţa fiecăruia dintre cele cinci personaje va fi afectată în mod tragic de decizia lui Lukaşenko de a înăbuşi revoluţia prin violenţă şi tortură. Şi totuşi, piesa scrisă de Andrei Kureichik este atât de puternică şi plină de umor, speranţă şi demnitate.
Kureichik a terminat de scris Insultaţi. Belarus(ia) pe 9 septembrie. Mi-a trimis textul la 15:13, ora Europei, întrebându-mă dacă pot să-l traduc şi să organizez câteva lecturi pentru a face cunoscute evenimentele din Belarus. În decurs de zece minute, am luat legătura cu şase teatre care au spus da, inclusiv New York Theatre Workshop, chiar şi fără un scenariu pe care să-l poată citi. Trei zile mai târziu, am terminat traducerea şi am prezentat-o la alte zeci de teatre. Începând cu 21 septembrie, 50 de companii din 14 ţări participă la Insultate. Belarus (sia) Worldwide Reading Project. Mai multe se vor alătura în curând." - John Freedman, autor şi traducător

Oana Daian

PR Teatrul Naţional Iaşi

https://www.facebook.com/TNIASI

www.teatrulnationaliasi.ro

Tag-uri Institutii: