Publicat: 3 Iunie, 2020 - 12:21
Share

Vineri, 5 iunie, de la ora 18:00, pe SCENA 5, Teatrul Naţional Iaşi difuzează online un spectacol cu 5 participări la mari festivaluri internaţionale, premiat în Polonia, nominalizat de UNITER: ROMANIA!TE PUP. de Bogdan Georgescu.

Regia: David Schwartz

Scenografia: Adrian Cristea

Muzica: Bogdan Burlăcianu

Cu: Georgeta Burdujan, Teodor Corban, Andreea Boboc, Biatrice Cozmolici, Florin Caracala, Vlad Volf, Mirela Nistor, Clement Alex Arnăutu

Participări: Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, în 2009, Festivalul Dramaturgiei Românesti de la Timişoara 2010, Festivalul Internaţional al Artelor Scenice BITEI 2010 din Chişinău, Festivalul "New Plays from Europe" 2010 din Wiesbaden (Germania) şi Festivalul Internaţional de Teatru "Kontakt" din ToruĹ' (Polonia), în 2012, de unde s-a întors cu Premiul pentru cel mai bun tânăr artist, oferit regizorului David Schwartz. În 2010, spectacolul primeşte şi o nominalizare la categoria "Debut", acordată de juriul UNITER.

Spectacolul a fost montat la Teatrul Naţional Iaşi în 2009, la Uzina cu Teatru. Textul a fost dezvoltat prin colaborarea directă dintre dramaturg, regizor, actori şi întreaga echipă creativă implicată, miza fiind crearea scenariului pentru acest spectacol, cu specificităţile şi particularităţile lui, ţinând cont de distribuţie şi de contextul în care va avea loc spectacolul. Acest tip de colaborare este modul de lucru dezvoltat în teatrul din România de după 2000 de către grupurile dramAcum şi tangaProject, particularitatea lui fiind implicarea directă a dramaturgului în procesul de creaţie a spectacolului.

Romania! Te pup. a fost iniţial o piesă de zece minute scrisă în cadrul workshopului Cum să scrii ceva nou, care a avut loc în Bistriţa şi Colibiţa, în 2004, workshop coordonat de regizorul american Roberta Levitow şi profesorul Nicolae Mandea, producător Societatea de Concerte Bistriţa. Piesa a fost publicată în antologia bilingvă 6 piese de 10 minute la Editura Charmides a Societăţii de Concerte Bistriţa, în 2005, şi prezentată pentru prima dată în lectură publică, în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti din Timişoara, în 2004.

În cadrul proiectului After the Fall: Reality and the New Romanian Theatre, realizat la New York în iulie 2006 de catre Immigrants Theatre, Roberta Levitow şi ICR New York, piesa este prezentată în lectură publică la Martin Segal Theatre, studioul de teatru al City University of New York.

Prima reprezentaţie a piesei a avut loc în 2006, la 59E59 Theatre in New York, în regia lui Kaipo Schwab.

Toate drepturile de difuzare aparţin Teatrului Naţional Iaşi. Orice încercare de valorificare a înregistrărilor în scop comercial intră sub incidenţa legii drepturilor de autor.

Tag-uri Institutii: