17 august 2022

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a fost vizitat de Ambasadorul Israelului în România, Excelenţa Sa David Saranga

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Întâlnirea din 24 februarie dintre Constantin Chiriac şi Excelenţa Sa, domnul David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, a prilejuit o serie de discuţii centrate, în special, pe impactul FITS la nivel internaţional şi pe potenţialul cultural şi turistic al Sibiului şi al împrejurimilor sale. Totodată, prezenţa Israelului în programul Scenei Digitale şi al ediţiei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu din acest an au marcat subiecte importante ale întrevederii care certifică continuarea acestui parteneriat de excepţie între Sibiu şi statul israelian.

Întrevederea de ieri dintre Ambasadorul Israelului în România şi Constantin Chiriac, director general TNRS şi preşedinte FITS, a pornit din dorinţa Excelenţei Sale, domnul David Saranga de a discuta despre premisele unui proiect de promovare a Sibiului ca destinaţie cultural-turistică. Dialogul dintre cei doi a vizat elaborarea unei strategii de lungă durată, în vederea susţinerii culturii oraşului Sibiu şi împrejurimilor sale, bazându-se pe popularitatea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu care a atras în cele 28 de ediţii de până acum numeroşi turişti israelieni. În acest sens, FITS trebuie văzut nu numai ca un fenomen de anvergură la nivel european, ci ca un punct de reper pe harta culturală mondială care a contribuit la transformarea Sibiului într-una dintre cele mai atractive destinaţii cultural-turistice.

O contribuţie importantă în această direcţie, prin intermediul parteneriatului deja existent între FITS şi ULBS, constă în elaborarea unei mobilităţi Erasmus cu Jerusalem Academy of Music and Dance (JAMD), coordonat de Amir Kolben, fost decan al facultăţii israeliene. Astfel, se vor pune bazele unui Masterat dedicat patrimoniului cultural al bazinului mediteraneean la care vor mai contribui, pe lângă cadrele didactice din ULBS şi JAMD, şi profesorii din European University din Cipru.

Temele de discuţie care au urmat au vizat viitorul apropiat al Scenei Digitale şi al secţiunilor sale nou implementate, în vederea atragerii unui număr cât mai mare de iubitori de artele spectacolului din întreaga lume. Astfel, cadourile oferite abonaţilor Scenei Digitale vor cuprinde şi spectacole de dans contemporan reprezentative din repertoriul companiilor israeliene. De asemenea, prezenţa companiilor de dans, teatru de stradă şi circ din Israel este o certitudine a programului ediţiei din acest an. Spectatorii din întreaga lume vor avea, astfel, şansa de a intra în contact online sau fizic cu producţii israeliene importante ale momentului, în celebrarea internaţională a artelor spectacolului găzduită la Sibiu şi în acest an.

Nu în ultimul rând, discuţia dintre cei doi a atins şi unele dintre producţiile recente ale Naţionalului sibian, în special, proiectul „RO.avant.gar.DE”, realizat de Secţia Germană a TNRS. Centrat pe activitatea artistică a câtorva dintre marii creatori şi gânditori ai secolului al XX-lea, confruntaţi cu experienţa (auto)exilului sau cu dubla lor apartenenţă etnică româno-israeliană, acest proiect îşi propune să marcheze printr-o serie de performance-uri rolul esenţial pe care nume precum Marcel Iancu, Paul Celan, Max Blecher, Tristan Tzara sau Victor Brauner l-au avut în evoluţia culturii mondiale.

„Sunt mai mult decât încântat să continuăm şi în acest an o prietenie şi un parteneriat de excepţie cu statul israelian atât prin promovarea unor producţii de excepţie ale unor companii de dans israeliene excelente, cât şi prin promovarea patrimoniului artistic şi cultural al oraşului Sibiu. Faptul că, prin bunăvoinţa Excelenţei Sale, domnul David Saranga, vom reuşi să oferim abonaţilor Scenei Digitale şi tuturor celor care vin la FITS prilejul de a intra în contact cu experienţe artistice cu totul unice, faptul că vom dezvolta un parteneriat universitar internaţional, faptul că ne propunem să facem din Sibiu un mare centru cultural-turistic sunt tot atâtea motive de bucurie care ne dau nouă, celor din echipa TNRS şi FITS, energia de a merge mai departe, în ciuda tuturor piedicilor impuse de contextul sensibil actual.”, – Constantin Chiriac, director general TNRS şi preşedinte FITS