15 august 2022

Teatrul rural, sărbătorit pe scena Galei Premiilor UNITER: Cultură’n Şură, câştigători ai Premiului Special British Council

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Organizaţia Cultură’n Şură este câştigătoarea Premiului Special British Council în cadrul celei de-a 30-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, desfăşurate pe 4 iulie la Palatul Culturii din Bistriţa. Premiul celebrează eforturile organizaţiei de a încuraja accesul la cultură în mediul rural.

Cultură’n Şură este o organizaţie non-profit al cărei principal obiectiv este promovarea şi dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la resurse culturale, cu scopul de a diminua diferenţele dintre comunităţile rurale şi cele urbane. Echipa, formată din regizorul Victor Olăhuţ, actriţa Florentina Năstase şi dramaturgul Flavius Lucăcel, produce spectacole de teatru profesioniste, pe care le prezintă apoi în mod gratuit în mijlocul comunităţilor rurale, transformând pentru o seară gospodăriile gazdelor în veritabile săli de teatru. Până în prezent, prin programele Cultură’n Şură, peste 14.000 de locuitori din mai mult de 50 de comunităţi rurale s-au bucurat de acces gratuit la spectacole de teatru.

„Rolul pe care teatrul şi cultura îl joacă în dezvoltarea noastră, ca indivizi, dar şi a comunităţilor în ansamblu, este de necontestat. Turneele rurale sunt o mişcare care s-a dezvoltat considerabil în Marea Britanie în ultimii 40 de ani – de la primele agenţii care aduceau arta spectacolului în comunităţile rurale în anii ’80, în prezent National Rural Touring Forum aduce laolaltă peste 25 de organizaţii de profil, care la rândul lor lucrează în peste 1,600 de comunităţi rurale. Prin premiul British Council din acest an, mă bucur să celebrăm munca echipei Cultură’n Şură, care face din turneele rurale o realitate şi în România, şi sper ca această recunoaştere să susţină mai departe activitatea lor şi dezvoltarea acestui sector local.” a declarat Andrew Glass OBE, directorul British Council România.

„E cea mai importantă distincţie pe care am primit-o până acum, venită din partea unei instituţii de prestigiu. Acest lucru ne onorează şi ne determină să ne continuăm drumul cu optimism.” a declarat Victor Olăhuţ, regizor şi iniţiatorul proiectului Cultură’n Şură.

„În luna iunie am intrat în al 10-lea an de „Cultură’n Şură”, aşa că acest premiu vine la ediţie aniversară. Avem motive să sărbătorim întreaga vară alături de gazdele şi partenerii noştri, mai avem de vizitat încă 15 sate până în septembrie. Sunt convinsă că toţi cei care ne sunt alături sunt mândri de această recunoaştere care li se datorează în egală măsură.” a adăugat actriţa Florentina Năstase, coordonatoarea de comunicare pentru proiect.

Aflat la a 30-a ediţie, Premiul British Council din cadrul Galei Premiilor UNITER celebrează artişti şi organizaţii care duc mai departe legăturile strânse între teatrul românesc şi cel britanic şi contribuie, prin artă, la un viitor mai bun şi mai deschis pentru toţi.

Printre laureaţii Premiului British Council s-au numărat, de-a lungul timpului, Ion Caramitru, Emil Boroghină, Constantin Chiriac, Gianina Cărbunariu, Mihai Mălaimare, Marina Constantinescu, precum şi companii de teatru independente care promovează, prin arta lor, incluziunea socială şi implicarea civică: Centrul de Teatru Educaţional Replika (2018), Reactor de creaţie şi experiment (2019), Compania de Teatru Rom Giuvlipen (2020) şi Teatrul Basca (2021).

Despre British Council

British Council este organizaţia internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi oportunităţi educaţionale. Misiunea noastră este de a construi şi dezvolta relaţii de cooperare şi înţelegere între locuitorii Marii Britanii şi cetăţenii altor ţări prin artă şi cultură, educaţie şi limba engleză. În ultimul an, am ajuns la peste 80 de milioane de oameni prin intermediul activităţilor noastre şi, în acelaşi timp, am interacţionat cu mai mult de 791 de milioane de oameni online sau direct, prin intermediul diferitelor noastre canale de comunicare. Din anul 1934 suntem o fundaţie caritabilă, sub patronajul Royal Charter şi, totodată, un organism de drept public în Marea Britanie.