7 iulie 2022

TeenLine 0374.461.461 dedicat adolescenţilor care suferă de depresie

Sad adult woman sitting on dark home corridor floor.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

#FărăUrme, campania de strângere de fonduri lansată de Asociaţia Happy Minds pentru prevenţia suicidului la copii şi adolescenţi

* Fondurile vor fi destinate programelor de prevenţie a suicidului şi intervenţie timpurie pentru copiii cu anxietate şi depresie.

* Companiile care doresc să se implice pot redirecţiona 20% din impozitul pe profit / venit, până la finalul anului, iar persoanele fizice pot face donaţii online pe www.deprehub.ro/doneaza/

Asociaţia Happy Minds, prin proiectul depreHUB, lansează campania „#FărăUrme. Fără anxietate şi depresie la copii” pentru a atrage un semnal de alarmă cu privire la efectele pandemiei asupra sănătăţii emoţionale a tinerilor şi a ratei crescute de suicid. Dacă înainte de pandemie statisticile depreHUB arătau că 2% dintre tinerii care au apelat helpline-ul aveau gânduri suicidare, astăzi procentul a crescut la 16%.

Aceleaşi statistici indică anxietatea ca fiind principala problemă cu care adolescenţii s-au confruntat în cei doi ani de restricţii şi schimbări produse de pandemie.

Astfel, dintre cei 1000 de adolescenţi care au apelat în 2021 helpline-ul:

– 58% suferă de anxietate
– 22% suferă de depresie
– 16% au luat în calcul suicidul
– 5% au fobie socială
– 31,8% au experimentat atac de panică, tulburare de alimentaţie şi consum de substanţe

Cel mai adesea, anxietatea şi depresia îşi pun amprenta în dezvoltarea emoţională, socială şi cognitivă a copiilor, făcând loc altor tulburări emoţionale şi chiar suicidului. Diagnosticarea timpurie, ajutorul de specialitate şi un mediu prielnic dezvoltării emoţionale şi sociale pot preveni suicidul şi evitarea unor suferinţe care ar putea dura întreaga viaţă, cu atât mai mult în cazul adolescenţilor şi copiilor care au avut un episod depresiv, deoarece, statistic, aceştia:

– Vor repeta episodul în cel mult 5 ani, până la 70% dintre cazuri
– Sunt mai predispuşi la alte tulburări psihiatrice, precum anxietate, fobii, tulburări de comportament şi tulburare hiperkinetică (Asociaţia Americană de Psihiatrie).

La începutul anului, când s-a lansat TeenLine-ul 0374.461.461, telefoanele au început să sune constant, sute de adolescenţi simţindu-se în sfârşit ascultaţi, înţeleşi şi sfătuiţi. Este şi cazul Alinei, o tânără de 16 ani care şi-a făcut curaj să apeleze la psihologii depreHUB:

„Acum câteva luni am auzit pentru prima dată nişte voci, dar nu înţelegeam ce spun şi vorbeau relativ încet. Mă chemau în bucătărie. O lumină pală se juca pe lama unui cuţit uitat pe masa din bucătărie. Simţeam că acolo este alinarea şi sfârşitul suferinţei mele. De atunci vocile acestea nu se mai opresc. Ajutaţi-mă, vă rog!” – aşa a început conversaţia Alinei cu psihologul din TeenLine.

Deşi la această vârstă ar fi trebuit să se bucure de adolescenţă, Alina duce zilnic o luptă cruntă cu anxietatea. Îi e frică să stea singură, dar şi să iasă afară, nu mai poate mânca şi a ajuns să aibă 43 de kg. Suferă de anorexie severă. Nu mai doarme de mai bine de jumătate de an. De fiecare dată când vine seara, Alina merge la ea în cameră şi începe să plângă. Îşi doreşte atât de mult să treacă noaptea cât mai repede, să se facă lumină afară. Ştie că dacă va închide ochii, va reveni din nou vocea aceea care râde de ea. O voce care o îndeamnă să meargă în bucătărie, să ia ceva ascuţit şi să pună capăt suferinţei. Nu îşi mai suportă corpul, nu îşi mai doreşte să trăiască aşa. Nu are cu cine vorbi, nu o ascultă nimeni şi nici nu mai are curajul să vorbească pentru că nimeni nu o crede. Părinţii îi spun mereu că sunt crize de adolescenţă şi că vor trece la un moment dat.

Aceasta este doar una dintre sutele de poveşti triste pentru care psihologii depreHUB se luptă să scrie un final fericit după ce apelul din TeenLine se închide. În acest sens, Asociaţia Happy Minds lansează campania de strângere de fonduri „#FărăUrme. Fără anxietate şi depresie la copii”.

Fondurile obţinute în urma campaniei vor fi destinate programelor de prevenţie a suicidului şi intervenţie timpurie pentru copiii cu anxietate şi depresie pe care Asociaţia Happy Minds le desfăşoară prin proiectul depreHUB teens.

„Dictonul copiii sunt viitorul nostru poate să rămână o expresie motivaţională, uneori populistă, sau poate să facă diferenţa între un viitor de calitate pentru copiii noştri sau nepăsarea generaţiei actuale pentru binele de mâine. Semnale de alarmă sunt, cifre îngrijorătoare avem, suntem în trend european acolo unde nu ne dorim, copiii noştri nu sunt bine, aşadar avem toate motivele să ne adunăm forţele şi să facem mai mult decât spunem. A fi prezent şi a putea să contribui îmi doresc să fie obiectivul comunităţii de afaceri în proiecte cu sens şi în cauze care merită. În fiecare copil există un potenţial de bine, la fel cum poate să existe şi un potenţial de rău. Ceea ce le dăm noi va fi decisiv pentru viitorul lor. Numai împreună putem să le oferim acestor copii şansa la un viitor #FărăUrme.” – afirmă Psih. Yolanda Creţescu, preşedintele Asociaţiei Happy Minds.

Cum pot contribui persoanele care doresc să se implice

* Redirecţionare 20% din impozitul pe profit / venit, fără niciun cost, până la finalul anului. Detalii pe www.adolescenti.deprehub.ro/campanie-20 – pentru companii/persoane juridice.

* Donaţie online pe www.deprehub.ro/doneaza/ – pentru persoane fizice.

* Transfer către Asociaţia Happy Minds. IBAN: RO12 BTRL RONC RT05 5256 7701.

***

Asociaţia Happy Minds

HAPPY MINDS este o asociaţie înfiinţată în anul 2014, care promovează sănătatea mintală prin servicii şi instrumente de urgenţă şi sprijin psihosocial, la nivel naţional, 24/7, şi campanii de informare, prevenţie, evaluare şi intervenţie. Printre proiectele dezvoltate de Asociaţia Happy Minds se numără: depreHUB (primul hub antidepresie din România), depreHUB teens (prim-ajutor emoţional pentru adolescenţi), „EU ce fac mai departe?” (evaluări vocaţionale gratuite pentru elevii din ani terminali) „Caravana Happy Minds” (integrarea copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate), „Educaţie prin egalitate” (dezvoltarea eficientă a copilului în raport cu şcoala şi mediul familial).