21 septembrie 2021

Tehnologie şi mobilitate pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Zi de Bine oferă bastoane smart We Walk pentru nevăzătorii români

Asociaţia Zi de Bine lansează proiectul „OCHII CARE NU SE UITĂ”, prin care 70 de nevăzători vor primi bastoane smart We Walk, cu soft în limba română. Persoanele selectate vor beneficia de training-uri în Bucureşti, Iaşi şi Cluj, în cadrul cărora vor învăţa cum să utilizeze bastoanele. Suma necesară pentru întregul proiect este de 45.000 euro.

În România trăiesc peste 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere. În deplasările lor folosesc bastonul alb, însă din cauza mediului construit inaccesibil şi a unei societăţi care conştientizează prea puţin dificultăţile de care se lovesc nevăzătorii, puţini sunt cei care ies din case fără însoţitor. O realitate ce îi condamnă la o viaţă socială limitată.

Asociaţia Zi de Bine, în colaborare cu Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS), aduc în România bastoanele smart We Walk. Ce le diferenţiază de cele clasice? Detectează obstacole atât la nivelul solului, cât şi deasupra acestuia, folosind ultrasunete. Bastonul WeWalk poate fi folosit în navigare ca o extensie a telefonului mobil. Astfel, cu ajutorul touchscreen-ului de pe baston, acesta se conectează la hărţile telefonului şi anunţă care sunt locurile din proximitatea beneficiarului.

Pentru a fi şi mai uşor de folosit, softul a fost tradus în limba română cu ajutorul Continental Automotive şi al echipei AMAIS. Totodată, s-au adus îmbunătăţiri semnificative ce permit utilizarea aplicaţiei şi ale componentelor smart: ajustarea detectorului de obstacole şi crearea unei rute către un punct de interes din apropiere. De asemenea, a fost inclusă şi o husă pentru ploaie.

Proiectul este susţinut de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul EON România şi UniCredit Bank.

„Uneori ne rătăcim sau ne împiedicăm pe străzi nereparate sau nesemnalizate. Ne pierdem în instituţiile publice cu ghişee fără număr. Ne înfuriem dar mergem mai departe. Pentru un nevăzător însă, o groapă sau o instituţie publică neaccesibilizată poate fi diferenţa între o viaţă independentă şi una plină de limitări. Ne bucurăm că prin proiectul lunii mai aducem în viaţa nevăzătorilor un plus de independenţă prin bastoanele smart, a căror performanţă a fost îmbunătăţită chiar de o echipă din România”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

Beneficiarii sunt selectaţi de către echipa AMAIS, în special, dar nu exclusiv, dintre elevi sau studenţi, tineri parţial independenţi sau dependenţi, din toată ţara. Pentru ca cei 70 de participanţi să se bucure din plin de toate funcţionalităţile bastoanelor „WeWalk” şi să le folosească pentru o viaţă din ce în ce mai independentă, beneficiarii vor participa la trainingurile şi evenimentele de mobilitate realizate pe parcursul lunii mai în Bucureşti, Iaşi şi Cluj.

În plus, Asociaţia Zi de Bine va încheia luna mai cu un eveniment public de conştientizare: sărbătorirea zilei de naştere a lui George. Deplasarea la locul petrecerii se va face în echipe de câte trei: un nevăzător cu baston clasic, un tipic (persoană publică) legat la ochi cu ochelari opaci şi cu baston, un voluntar (tipic/nevăzător). Evenimentul va consta într-o probă de mobilitate (mers cu bastonul din punctul A în punctul B pe un traseu prestabilit) şi premierea participanţilor: nevăzătorii sau slab-văzătorii vor primi bastoanele smart WeWalk testate anterior, iar persoanele tipice, ochelarii opaci pe care i-au purtat pe parcursul probei.

Scopul acestui #challenge este incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în societate şi încurajarea lor în drumul spre independenţă. În acelaşi timp, persoanele tipice vor putea să înţeleagă dificultăţile cu care se confruntă persoanele nevăzătoare.

„Mobilitatea este foarte importantă pentru persoanele cu deficienţe de vedere, iar tehnologia, care schimbă aproape totul, atinge şi acest segment. Este o bucurie mare pentru noi că putem aduce schimbare în viaţa oamenilor prin acest baston smart care face trecerea la un alt nivel de independenţă faţă de ce oferea bastonul clasic”, transmite Alex Cucu, tech lead AMAIS.

Alte metode prin care se poate susţine această cauză pot fi găsite aici:
https://www.zidebine.ro/doneaza