29 septembrie 2022

Telefoanele securizate folosite de Kiev pentru comunicarea cu Washingtonul 

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Pe măsură ce lumea și tehnologia avansează, noi metode sunt descoperite în fiecare zi pentru a spiona dispozitivele telefonice. De aceea, înainte de începerea războiului dintre Rusia și Ucraina, Statele Unite au predat autorităților de la Kiev două telefoane rusești securizate, rezistente la incursiunile întreprinse de potențialii spioni, la sfârșitul lunii februarie, după cum a confirmat rețeaua CNN, citând un oficial american.
Ambele telefoane sunt folosite de președintele, Volodimir Zelensky și de ministrul de externe, Dmytro Kuleba. Aceștia lucrează prin sateliți pentru a preveni eventualele scurgeri de informații.
Cum funcționează aceste dispozitive folosite de autoritățile ucrainene și americane?
Dispozitivele livrate de Statele Unite în Ucraina ar putea fi un model Iridium 9575; construit special pentru a preveni interceptarea cu „durabilitate militară și criptare sigură NSA de tip 1”.
Această tehnologie este un modul criptat care este instalat în interiorul dispozitivului pentru a oferi securitate end-to-end; „pentru informații clasificate ca fiind extrem de secrete”. Nu s-a confirmat însă că este vorba de acel model, din motive de securitate.
Aceste dispozitive satelit au nevoie de electricitate, dar funcționează corect cu un generator. Potrivit unei recenzii a celor de la CNN, guvernul ucrainean a avut nevoie de câteva zile pentru a porni terminalele, deoarece instrucțiunile de utilizare erau în engleză și nu în ucraineană.
Acest tip de dispozitiv poate efectua apeluri vocale în timp real, poate trimite e-mailuri și SMS-uri.
Au acoperire oriunde în lume, deoarece au 66 de sateliți Iridium operaționali pe orbita Pământului. Aceste dispozitive au o baterie care durează până la cinci ore de utilizare constantă și 24 de ore în standby.
De asemenea, pot stoca până la 100 de contacte, au un sistem GPS și un buton SOS programabil, care prin simpla activare, oferă asistență de urgență 24 de ore pe zi.
Aceste telefoane satelit Iridium 9575 sunt pregătite pentru situații de lupta, fiind rezistente la apa si praf.
A consemnat Ciprian Pop