Publicat: 11 Februarie, 2019 - 19:24
Volum lansat la Fundația Titulescu

Fundația Europeană Titulescu, împreună cu Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, organizează miercuri, 13 februarie 2019, începând cu ora 16:30, lansarea cărții „ANGELO MICULESCU AMBASADOR LA BEIJING (telegrame desecretizate 1982-1989)”
Autori: Liviu Țăranu, Mihai Floroiu

Cu alocuțiuni din partea:

Gelu Voican VOICULESCU – director general IRRD
Dr. Constantin CORNEANU – director general adjunct IRRD
Prof. univ. dr. Constantin VLAD
ZHAO Lei – consilier al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România
Dr. Florian BANU – CNSAS
Dr. Liviu ȚĂRANU
Mihai FLOROIU

Moderator: Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu.

UPDATE: 

Un mesaj din China, cu ocazia lansării cărtii lui Angelo Miculescu

FEBRUARIE 13, 2019 

Am primit din China, din partea unui prieten, diplomat, vorbitor de română, un mesaj emotionant cu ocazia lansării volumului de astăzi:

„Un profund omagiu ambasadorului Angelo Miculescu

Acum câteva zile, am aflat pe FB că va apărea această carte și m-am bucurat enorm, pentru că după încetarea din viață a lui Angelo Miculescu este prima dată când se lansează cartea dedicată acestei personalități române,care a rămas vie în amintirea noastră. Văzând zâmbetul lui din poza copertei, gândurile mele s-au întors în ani 80 din secolul trecut. In perioada aceea, eu eram încă la început de carieră și prin contactele realizate atunci fie cu întălniri,fie cu compania unor delegații, am învățat foarte multe lucruri de la acest înalt demnitar român, nutrind sentimente de adânc respect și o reală prețuire pentru acesta.

Angelo Miculescu a fost un politician eminent,un mare patriot, fiind mândru că era un român.Pentru dumnealui, interesul țării era mai presus de orice și cu toate că era ceva mai în vârstă, nu a precupetit nici un efort pentru a duce la bun sfârșit sarcinile trasate de București, fiind apreciat ca un ambasador activ, harnic și devotat națiunii române. În vremea aceea, Miculescu era un înalt demnitar român cu rang de vicepremier, dar în el nu se constata deloc acest lucru. Era modest, fără aer de șef; era pragmatic, tot timpul întra direct în subiect; era apropiat de oameni, te considera partener de dialog egal, chiar dacă erai mai tânăr sau provenit din rândul oamenilor de rând. Era un om foarte plăcut și simpatic pentru chinezi. Prin urmare, a fost făcută prietenia dintre ambasadorul Miculescu și mulți chinezi de la conducerea partidului și statului chinez până la oameni simpli.

Angelo Miculescu a fost un mare prieten al poporului chinez și iubea mult China ca și România.Misiunea ambosatorului Angelo Miculescu în China a găsit acest stat asiatic în primi ani ai procesului de reformă și deschidere spre exterior și China avea nevoie de experianță, investiții din afara țării. Fiind un mare specialist agronom și având bogată experianță politică, Migulescu a promovat cu mare plăcere și energie schimburile dintre China și România în toate domeniile de activitate, totodata a dat și multe sfaturi prețioase liderilor chinezi privind îmbunătățirea activității agricole din China. Se poate spune că stadiul actual în care a ajuns agricultura chineză de astăzi se datorește și contribuției aduse de Miculescu în acea vreme.

Anul acesta, China și România vor marca 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state. Această lucrare va fi un cadou de mare preț pentru acest eveniment deosebit de important.Memorând pe ambasadorul Miculescu, trebuie să învățăm de la Miculescu calitățile sale ca om de stat, diplomat și cetățean, să învățăm modalitatea de lucru și spiritul de lucru în care a militat pentru continuarea și aprofundarea cunoașterii reciproce dintre cele două state și popoare,pentru promovarea și consolidarea prieteniei și colaborăii tradiționale ce leagă China și România și să ducem mai departe, din generație în generație, prietenia chino-română în noul contex istoric.

Li Ming
fost director general al Direcției generale
Eurasia a Departamentului general al C.C al
P.C.Chinez

 

Tag-uri Institutii: