26 mai 2022

Telescopul Webb a fost lansat la bordul rachetei Ariane 5 pentru a descoperi secrete ale Universului

Décollage champ large, le 25/12/2021. | Wide view lift-off. 12/25/2021.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În data de 25 decembrie la ora 13:20 CET, telescopul spațial James Webb a fost lansat la bordul unei rachete Ariane 5 de pe cosmodromul european din Guyana Franceză, în misiunea sa fascinantă de a descoperi secretele Universului.


După lansare și separarea de rachetă, centrul de control al misiunii Webb din Baltimore, SUA, a confirmat că Webb și-a deschis panourile solare și este într-o stare bună, astfel că lansarea a fost un succes.

În decursul lunii următoare, Webb, care este rodul unui parteneriat internațional între NASA, ESA și Agenția Spațială Canadiană (CSA), va călători către destinația sa, al doilea punct Lagrange (L2)de unde va studia Universul în infraroșu.

„Lansarea Webb reprezintă o sărbătoare majoră a cooperării internaționale care a făcut posibilă această misiune de nouă generație. Doresc să le mulțumesc tuturor celor implicați în conceperea, construirea și lansarea acestui telescop ambițios pentru că au transformat această zi în realitate. Suntem pe cale să ne bucurăm de o nouă imagine a Universului și de descoperirile științifice fascinante pe care le va face Webb”, a declarat Josef Aschbacher, directorul general al ESA.

„Telescopul spațial James Webb reprezintă continuarea ambiției NASA și a partenerilor noștri de a ne propulsa înainte spre viitor”, a afirmat administratorul NASA, Bill Nelson. „Promisiunea Webb nu constă în ceea ce știm că vom descoperi, ci în ceea ce nu înțelegem încă sau nu ne putem încă imagina despre Universul nostru. De-abia aștept să văd ce va descoperi!”

„CSA se mândrește că a contribuit cu instrumente critice la acest parteneriat internațional de amploare, ca parte a unui efort global de a impulsiona noi descoperiri științifice impresionante. Astronomii canadieni sunt încântați că vor putea folosi datele Webb și vor putea beneficia de oportunitățile științifice remarcabile aduse de acest observator unic”, a spus Lisa Campbell, președinta CSA.

Călătoria telescopului Webb în spațiu

A fost nevoie ca observatorul Webb să fie pliat cu grijă în carlinga special adaptată a rachetei Ariane 5 pentru lansare, largarea având loc la circa trei minute după decolare. Ariane 5 a început apoi o manevră specială de rotire pentru a proteja telescopul Webb de radiațiile solare. După 27 de minute, telescopul s-a desprins, iar treapta superioară a rachetei a fost propulsată.

„Sunt foarte bucuros și mândru că versatilitatea și fiabilitatea rachetei Ariane 5 au permis lansarea unei astfel de misiuni revoluționare. Este un omagiu adus abilităților și dedicării tuturor echipelor implicate”, a spus Daniel Neuenschwander, director pentru transport spațial în cadrul ESA.

Rețeaua ESTRACK de stații la sol ale ESA a jucat un rol-cheie în urmărirea Ariane 5 și a telescopului Webb după decolare și până la momentul separării.

Aflat deja în spațiu și în drum spre L2, Webb va trece printr-o secvență complexă de depliere. În lunile următoare, instrumentele vor fi pornite și se vor testa capacitățile lor. După o jumătate de an în spațiu, Webb își va începe observațiile științifice de rutină.

Vom reuși să vedem mai departe

Webb va vedea mai departe, către originile noastre: de la primele galaxii ale Universului, la nașterea stelelor și a planetelor, până la exoplanetele care ar putea găzdui viață, dar și propriul nostru sistem solar.

„Ideea telescopului Webb a plecat de la visul astronomilor de a observa nașterea primelor galaxii din Universul timpuriu, însă acesta va putea face mult mai mult decât am sperat cu toții”, a spus Günther Hasinger, directorul științific al ESA.

ESA a contribuit la două dintre cele patru instrumente științifice aflate la bordul Webb: NIRSpec și MIRI. „Excelența industriei și a comunității științifice europene a făcut posibilă dezvoltarea acestor instrumente complexe”, a adăugat Günther.

„Așteptăm acum cu entuziasm imaginile și spectrele splendide pe care le va obține Webb. Comunitatea astronomică europeană așteaptă cu nerăbdare să vadă rezultatele timpului de observație disponibil (33 %), câștigat competitiv pentru primul an de funcționare a Webb”, a spus Antonella Nota, responsabil științific pentru proiectul Webb în cadrul ESA.

Pe întreaga durată a misiunii Webb, 15 astronomi din cadrul ESA vor lucra la operațiunile care țin de telescop.