15 august 2022

Temele de interes circumscrise gestionării situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

BULETIN INFORMATIV
05 mai 2022
Vă prezentăm în continuare date relevante deținute de autoritățile naționale privind teme de actualitate apărute în spațiul public.
Guvernul României face apel la responsabilitate și la informarea din surse sigure!
De asemenea, Guvernul mulțumește mass-media care verifică și filtrează cu bună credință informațiile înainte de a fi transmise public, în acord cu principiile deontologiei profesionale.

Prim-ministrul Ionel-Nicolae Ciucă a participat astăzi, 5 mai 2022, în format online, la Conferința Internațională la Nivel Înalt a Donatorilor pentru Ucraina, de la Varșovia.
În context, prim-ministrul României a reiterat sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, sprijin politico-diplomatic, asistență umanitară și pentru refugiați, sprijin economic.
Cu acest prilej a prezentat o nouă contribuție de asistență umanitară în valoare de 3,2 milioane euro.
Prim–ministrul Ciucă a arătat că România este pregătită să participe în procesul de reconstrucție al Ucrainei și a reiterat susținerea pentru perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.
Evenimentul la nivel înalt a fost organizat în comun de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, în parteneriat cu președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu scopul de a mobiliza contribuții ale donatorilor pentru a susține răspunsul umanitar al Națiunilor Unite în Ucraina.
https://gov.ro/ro/media/comunicate/participarea-premierului-ciuca-la-conferinta-internationala-la-nivel-inalt-a-donatorilor-pentru-ucraina&page=1

04.05.2022
Stocurile de cereale sunt suficiente și permanent monitorizate de autorități
În cadrul briefingului susținut în data de 4 mai a.c., la finalul ședinței de guvern, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat că stocurile de cereale sunt suficiente pentru consumul intern și permanent monitorizate de către autorități, astfel încât România să nu se confrunte cu o lipsă a materiei prime pentru produsele din panificație. ”Stocurile sunt suficiente până după prima recoltă. (…) Noi acționăm pe mai multe planuri în vederea echilibrării situației din România: pe de o parte să ne asigurăm că în rezervele de stat avem cantități suficiente pentru populație, de cealaltă parte monitorizarea permanentă a stocurilor astfel încât să nu ajungem la o linie roșie în care România ar putea suferi de o lipsă de materie primă în sectorul de industrie alimentară, dar nici pe departe nu a fost cazul acesta pentru că, vedeți, încă există disponibil pentru export în materie de cereale atât în România cât și în celelalte state”, a afirmat Adrian Chesnoiu.
Ministrul a susținut că nu s-a pus problema ca România să oprească exporturile de cereale pentru a păstra rezerve ca urmare a războiului din Ucraina. „Nu s-a pus niciodată problema să oprim exporturile. Și înainte de 24 februarie am monitorizat stocurile”, a afirmat Adrian Chesnoiu.
În plus, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a oferit asigurări că se lucrează pentru a echilibra balanța între costurile la inputuri și prețurile la cereale. ”Nu cred că se va ajunge la dublarea prețurilor la cereale. Am văzut că prețul pe bursă a început să oscileze. În condițiile unui an agricol bun în care rezultatele de producție vor fi unele cât mai aproape de maximul potențial pe care România îl are și, evident, condiționat și la nivel global, prețurile se stabilizează. Este adevărat că au crescut anumite prețuri la inputuri, dar de aceea am venit cu pachete de sprijin astfel încât să menținem nivelul de producție cât mai constant posibil și să nu apară și alte tipuri de dezechilibre”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

România este solidară deciziilor UE privind sancțiunile aplicate Federației Ruse
În cadrul briefingului susținut în data de 4 mai a.c., la finalul ședinței de guvern, ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat că România îşi permite să renunțe la importul de petrol rusesc, ţara noastră susținând propunerea Comisiei Europene inclusă în al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. ”România, ca stat membru UE, este solidară și susține decizia Comisiei Europene, deci nu se pune problema să nu fim pregătiți sau să ne ia prin surprindere acest lucru. Noi am discutat de foarte mult timp cu rafinăriile despre această posibilitate. Nu este vorba despre un embargo, este vorba despre un phase out al ţiţeiului rusesc începând cu 31 decembrie sau 1 ianuarie anul acesta. OMV Petrom şi OMV Austria iau în calcul achiziționarea de petrol din altă sursă decât Federaţia Rusă”, a declarat ministrul Virgil Popescu.
Legat de creșterea prețului la energie
În ceea ce privește posibilitatea creşterii preţului la gaz în acest context, ministrul Energiei a dat asigurări că nu va exista o scumpire, amintind că Guvernul a aprobat deja o ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea preţului la gaz. „Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în urmă cu o lună şi jumătate și preţul este un preţ fix de 150 lei pe MW. Deci nu vedem să se reflecte în facturile românilor. În acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă, deci nu avem nicio amenințare pe termen scurt. Noi lucrăm la reducerea dependenței de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut,”, a declarat ministrul Virgil Popescu.
Transcrierea briefingului este disponibila aici: https://gov.ro/ro/stiri/briefing-de-presa-la-finalul-edintei-de-guvern-din-4-mai1651668055

05.05.2022- Trecerea frontierei și solicitări de azil
Din data de 10 februarie 2022 până în prezent au intrat în România 894.485 de cetățeni ucraineni.
Dintre aceștia, 4.345 au solicitat o formă de protecție din partea statului roman.
România poate asigura la nivel național circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiați.
În ultimele 24 de ore, în România au intrat 8.148 cetățeni ucraineni, 4.583 direct din Ucraina, 1.764 din Republica Moldova și 1.801 din alte state.
Persoană de contact: Comisar-șef de poliție Monica Dajbog – 0745.762.633.

Sursa foto: Gabriel Petrescu