Publicat: 28 Septembrie, 2016 - 09:34
Share

Stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcții și servicii
Scădere moderată a prețurilor în comerțul cu amănuntul 

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendinţă de creştere mai semnificativă (sold conjunctural +38%), în timp ce pentru fabricarea produselor din tutun, tendința va fi de scădere (sold conjunctural -36%).
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.
 
Potrivit estimărilor din luna septembrie 2016, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -6%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural 0%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere  a activităţii economice (sold conjunctural -26%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere (sold conjunctural -17%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -14%). 
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -15%).

Conform estimărilor din luna septembrie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).
În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 0%).

COMUNICAT DE PRESA AL INS