Publicat: 31 Octombrie, 2013 - 13:18
Share

În ciuda evenimentelor tumultoase din ultimii cinci ani, creșterea economică este pozitivă, Norvegia ocupând primul loc în topul celor mai performante state din 2013, în vreme ce economia Statelor Unite și a Marii Britanii se află în declin, iar Bangladesh a întrecut, pentru prima oară, India în acest clasament.

 


Conform datelor furnizate de Legatum Prosperity Index, un studiu privind nivelul de trai, Norvegia se află pe primul loc în top, pentru al cincilea an, fiind urmată de Elveția (locul doi), Canada (locul trei), Suedia (locul 4), Noua Zeelandă (locul cinci), și Danemarca (poziția a șasea).

Statele Unite (locul unsprezece) și Marea Britanie (locul șaisprezece) se confruntă cu un declin economic, căzând patru, respectiv șase locuri în clasament.

În vreme ce guvernul britanic încearcă să readucă economia națională pe linia de plutire, țara a coborât, în topul prosperității globale, pentru prima oară de la criza financiară, din 2008. Marea Britanie ocupă acum locul 16 în topul celor mai prospere țări, cu trei locuri mai jos decât anul trecut.

Statele europene, mai ales cele scandinave, continuă să domine topul celor mai bogate 30 de țări.

Germania a înregistrat cea mai mare creștere a nivelului prosperității, la nivel mondial, din 2009, ajungând pe locul 14.

Majoritatea statelor europene devin din ce în ce mai prospere, fostele state comuniste Slovenia (locul 24), Cehia (locul 29), Estonia (locul 36) și Slovacia (locul 38) resimțind o creștere economică semnificativă.