25 septembrie 2022

Tentativa de fraudă pe platformele de vânzări online

The woman works at home and uses a smart phone and a notebook laptop computer. Silhouette of a busy woman. She holds and using phone.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Una dintre cele mai des folosite incidente de securitate cibernetică de tip fraudă este tentativa de fraudă pe platformele de vânzări online.

Poliţiştii vă recomandă:
– „Cea mai bună ofertă de pe piaţă” nu este întotdeauna chiar cea mai bună ofertă de pe piaţă;

– Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.

– Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.

– Dacă cumpăraţi bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.

– Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.

– În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei. Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factură, fără a vă da seama de acest lucru.

– Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.

Pentru a evita tentativele de fraudă, trebuie să aveţi în vedere următoarele:
– nu daţi click pe link-uri sau ataşamente din surse necunoscute;
– nu oferiţi PIN-ul cardului şi datele complete ale acestuia;
– instalaţi soluţii de securitate pe dispozitiv, pentru a evita infectarea cu viruşi sau pentru tentativele de phishing;
– fiţi atenţi la greşelile de exprimare.

Este important să vă adresaţi imediat băncii emitente a cardului, în momentul în care realizaţi că aţi fost înşelat, pentru a se bloca cardul şi eventualele tranzacţii ilicite.

Dacă aţi suferit daune materiale, vă recomandăm să depuneţi plângere la cea mai apropiată secţie de poliţie.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=eN6x3z1fvHI

Sursa foto Pixabay