Publicat: 31 Decembrie, 2011 - 13:46
Share

 

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a efectuat, în perioada 29-30 Decembrie 2011, o vizită de lucru la Edirne, în Republica Turcia, la invitaţia omologului Ahmet Davutoğlu.
 
Şeful diplomaţiei române a susţinut, în calitate de invitat de onoare, o alocuţiune în cadrul  „Conferinţei anuale a ambasadorilor”, fiind pentru prima dată când un ministru de Externe român este invitat să participe la o astfel de reuniune.
În discursul său, ministrul Baconschi a evidenţiat nivelul excelent al relaţiilor dintre cele două state, evocând, în acest sens, evenimentele recente care au marcat relaţiile bilaterale: semnarea Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic cu ocazia vizitei Preşedintelui României în R. Turcia (12-13 decembrie 2011), precum şi prezenţa omologului turc, Ahmet Davutoğlu, la reuniunea  diplomaţiei române din acest an. 
 
Ministrul Teodor Baconschi a prezentat priorităţile diplomaţiei româneşti în Balcani, în vecinătatea estică şi cea sudică a UE. „România a fost întotdeauna un promotor hotărât al Politicii Europene de Vecinătate, fiind o ţară aflată la graniţa UE, strâns legată de regiunea Balcanilor, a Mării Negre şi de Orient. Atât România, cât şi Turcia, fac parte din acest conglomerat al celor trei vecinătăţi” a arătat ministrul Baconschi.
 
În ceea ce priveşte rolul României în Europa de Sud-Est, ministrul Baconschi a reiterat faptul că „România a fost şi rămâne un susţinător puternic al politicii „uşilor deschise” a UE şi va milita, şi în viitor, pentru continuarea procesului de extindere. În acelaşi timp, suntem de acord că, pentru menţinerea dinamismului actual al UE, este necesar să găsim echilibrul corect dintre integrarea aprofundată şi continuarea extinderii”.
Referindu-se la vecinătatea estică, ministrul român a evidenţiat cele trei priorităţi care s-au aflat în centrul eforturilor României în ultimii ani: promovarea parcursului european al Republicii Moldova; încurajarea cooperării regionale (care să faciliteze apropierea ţărilor din spaţiul estic de UE) şi dezvoltarea unor parteneriate durabile şi reciproc avantajoase, cu scopul de a spori securitatea şi cooperarea în Europa, îndeosebi în sfera securităţii energetice. În context, ministrul Baconschi a reiterat rolul Turciei ca „punte de legătură esenţială pentru infrastructura energetică europeană”.
 
Şeful diplomaţiei române a prezentat obiectivele urmărite de ţara noastră pe perioada exercitării Preşedinţiei OCEMN şi a subliniat importanţa transformării regiunii Mării Negre într‑o zonă de stabilitate, prosperitate şi securitate, acest deziderat reprezentând o prioritate constantă atât pentru România, cât şi pentru R. Turcia. Totodată, a evocat beneficiile aduse de Strategia UE pentru Regiunea Dunării şi rolul important al comunităţilor turce de afaceri pentru cooperarea dunăreană.
Referindu-se la vecinătatea sudică, ministrul Baconschi a exprimat aprecieri pentru rolul important al Turciei în regiune, evidenţiind, totodată, provocările cu care se confruntă UE pentru a găsi soluţii pe termen lung având în vedere noul context politic din nordul Africii şi Orientul Mijlociu. A subliniat, de asemenea, disponibilitatea României de a împărtăşi din propria experienţă ţărilor din regiune, mesaj transmis şi cu ocazia vizitelor efectuate de şeful diplomaţiei române în Egipt, Tunisia şi Libia.
 
„România a învăţat – din experienţa recentă şi datorită legăturilor cu Balcanii de Vest – că un consens naţional cu privire la reforme reprezintă un factor-cheie pentru schimbările politice, precum şi pentru o dezvoltare socială şi economică durabilă” a punctat demnitarul român.
 
Cu ocazia vizitei, ministrul Baconschi a avut o întrevedere cu omologul turc, Ahmet Davutoğlu. Cei doi miniştri au convenit aprofundarea relaţiilor bilaterale în contextul favorabil creat de semnarea Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic.
În privinţa relaţiilor economice, cei doi miniştri au convenit să depună eforturi, astfel încât valoarea schimburilor comerciale să atingă pragul de 10 miliarde de dolari, în contextul în care Turcia este al cincilea partener comercial al României, şi primul din afara UE şi în cadrul OCEMN.
 
Ministrul român al Afacerilor Externe l-a asigurat pe omologul său turc că România sprijină, în continuare, proactiv, parcursul european al Turciei „România este si va rămâne un suporter ferm al aderării Turciei la UE. Mai mult, suntem convinşi că locul Turciei nu poate fi decât în UE, ca o punte solidă între continente şi culturi” a arătat şeful diplomaţiei române.
 
Ministrul Teodor Baconschi a avut şi o scurtă întrevedere cu rectorul Universităţii Trakya, din Edirne, prof. Enver Duran, care a manifestat interes şi deschidere pentru înfiinţarea unui curs de limbă română în cadrul Facultăţii de Litere, urmând a transmite în perioada următoare o propunere oficială în acest sens.