Publicat: 6 Iulie, 2018 - 08:47

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut joi, 5 iulie 2018, consultări cu omologul din Republica Letonia, Edgars Rinkçvičs, aflat în vizită la Bucureşti.

Şeful diplomaţiei române a arătat apreciere pentru relaţiile bilaterale foarte bune între România şi Republica Letonia, fundamentate pe un dialog constant şi pe interese comune legate de evoluţia proiectului european şi asigurarea securităţii în special pe flancul estic al NATO.

Înalţii oficiali au apreciat faptul că vizita, organizată în anul în care ambele ţări celebrează Centenarul, constituie un bun prilej de analiză a perspectivelor de aprofundare a cooperării bilaterale şi a modalităţilor de coordonare în cadrul Uniunii Europene şi al organizaţiilor internaţionale.

Cei doi miniştri au analizat stadiul cooperării economice, părţile exprimând deschidere pentru stimularea schimburilor comerciale şi pentru atragerea reciprocă de investitori. Partea română a propus dinamizarea cooperării sectoriale în domenii precum tehnologiile de ultimă generaţie, apărare, agricultură, cercetare şi inovare.

Totodată, ministrul Teodor Meleşcanu a adresat mulţumiri Letoniei pentru sprijinul acordat în două domenii prioritare ale politicii externe a României: candidatura la OCDE şi gestionarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. A precizat că, pe durata Preşedinţiei Consiliului UE, unul din principalele mesaje va fi sublinierea importanţei unităţii, solidarităţii şi creşterii nivelului de convergenţă în cadrul UE.

Din discuţii a reieşit interesul comun pentru promovarea Politicii de Vecinătate şi pentru susţinerea orientării europene a statelor Parteneriatului Estic, în interesul unei vecinătăţi stabile, democratice şi prospere. Din schimbul de vederi a mai rezultat că negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual sunt de interes deosebit atât pentru România, cât şi pentru Republica Letonia, în special sub aspectul politicii de coeziune.

În ceea ce priveşte agenda de securitate, ambii demnitari s-au arătat interesaţi de consolidarea flancului estic al NATO şi au subliniat importanţa unei relaţii transatlantice solide. A avut loc, în context, un schimb de vederi privind aşteptările celor două ţări de la Summit-ul NATO care se va desfăşura săptămâna viitoare la Bruxelles.

Cei doi miniştri au participat şi la lansarea volumului "Istoria Letoniei", publicat de Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: