Publicat: 18 Noiembrie, 2014 - 12:12
Share

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleşcanu a avut marţi la sediul MAE, o întrevedere cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru politică spaţială şi de apărare din cadrul Departamentului de Stat al SUA.
Întrevederea a prilejuit abordarea modalităţilor concrete de aprofundare şi dezvoltare a Parteneriatului Strategic româno-american, precum şi priorităţile agendei de securitate. Ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat susţinerea României pentru o legătură transatlantică solidă, în contextul în care  securitatea europeană rămâne indisolubil legată de cea a Americii de Nord.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat faptul că decizia privind amplasarea pe teritoriul României a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, care va fi integrat în sistemul NATO, şi operaţionalizarea acestuia în 2015 reprezintă o expresie elocventă a relaţiei bilaterale dintre România şi SUA, dar şi o reflecţie a unei relaţii transatlantice puternice, care reprezintă fundamentul Alianţei Nord-Atlantice.
De asemenea, şeful diplomaţiei române a exprimat speranţa că nivelul excelent al dialogului bilateral în domeniul securităţii şi apărării va fi extins pe toate palierele de colaborare dintre România şi SUA. A pledat pentru  consolidarea prezenţei SUA şi NATO în România, accentuând, în context, importanţa strategică a regiunii extinse a Mării Negre, componentă esenţială a securităţii euro-atlantice. 
Cu prilejul discuţiilor, au fost trecute în revistă, de asemenea, perspectivele regimului de control al armamentelor convenţionale în Europa şi ale instrumentelor pentru creşterea încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE. Au fost analizate, de asemenea, evoluţiile din vecinătatea estică a NATO, fiind reafirmată importanţa materializării pachetelor de asistenţă decise la Summit-ul din Ţara Galilor pentru susţinerea parcursului european al partenerilor estici, cu accent pe R. Moldova, Ucraina şi Georgia. 
Rose Gottemoeller a exprimat aprecierea deosebită a autorităţilor americane pentru calitatea şi substanţa cooperării bilaterale şi în cadrul NATO dintre România şi SUA şi adresat mulţumiri pentru contribuţia substanţială a României la securitatea regională şi a spaţiului euro-atlantic.