Publicat: 7 Noiembrie, 2018 - 08:53

Eugen Teodorovici a discutat cu reprezentanți ai Parlamentului European despre prioritățile României la Președinția Consiliului UE și despre viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene

Ministrul finanțelor publice, Eugen TEODOROVICI, s-a întâlnit astăzi, 6 noiembrie a.c., la Bruxelles, în marja reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN) cu mai mulți oficiali ai Parlamentului European. 
Întâlnirea cu președintele Comisiei de bugete, Jean Arthuis, a fost un bun prilej de discuții despre obiectivul României de a asigura, din poziția de Președinție a Consiliului UE, o avansare rapidă a negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual, în cooperare cu Parlamentul European. Ministrul Teodorovici a subliniat și intenția României de a facilita adoptarea liniilor directoare privind bugetul UE pentru anul 2020 la reuniunea ECOFIN din februarie 2019.
În cadrul întrevederii cu dna Caroline Nagtegaal – raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sprijin pentru Reforme, ministrul finanțelor a discutat despre asigurarea tratamentului egal între statele membre. În privința propunerilor pentru aprofundarea Uniunii Economice și Monetare în următorul Cadru Financiar Multianual, Eugen Teodorovici a subliniat că programele InvestEU și cel privind Sprijinul pentru Reforme Structurale sunt prioritare pe agenda Președinției Consiliului Uniunii Europene asigurată de România în primul semestru din 2019.  În context, ministrul român a reiterat poziția de susținere a Facilității pentru Convergență, care ar ajuta statele non-euro în procesul de aderare la zona euro, cu condiția ca acest instrument să nu genereze bariere suplimentare în procesul aderării la Euro.
În discuția cu Roberto Gualtieri, președintele Comisiei pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European, ministrul Teodorovici a subliniat obiectivul României de a contribui la avansarea rapidă a dosarului privind viitorul Cadru Financiar Multianual, dar și la promovarea unui pachet privind Uniunea Economică și Monetară și Uniunea Bancară care să țină cont în același timp de interesele statelor euro și non-euro.
 

Tag-uri Nume: