Publicat: 22 Ianuarie, 2019 - 10:07
Share

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a prezentat luni, la Bruxelles, în cadrul Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare (ECON) a Parlamentului European, priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene în domeniul economic şi financiar.

Atât în cadrul prezentării sale, cât şi în răspunsurile la întrebările adresate de europarlamentarii din Comisia ECON, ministrul român a trasat principalele direcţii de acţiune ale Preşedinţiei române la nivelul Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), punând accentul pe nevoia livrării de rezultate concrete pentru cetăţenii europeni şi pe menţinerea unităţii proiectului european într-un moment cu multe provocări.

'Cetăţenii europeni, aspiraţiile şi preocupările acestora vor fi în centrul Preşedinţiei române. Ambiţia noastră este să avansăm şi să finalizăm cât mai multe dosare legislative prioritare, pentru a aduce rezultate concrete pentru cetăţenii Uniunii Europene. România preia Preşedinţia Consiliului UE într-un moment important pentru Uniune, marcat de provocări uriaşe. În acest context, menţinerea integrităţii proiectului european şi a coeziunii între statele membre reprezintă obiective esenţiale ale Uniunii Europene, la care, cu siguranţă, vom contribui', a declarat în acest sens ministrul Teodorovici.

În discursul său, ministrul român a făcut trimitere şi la necesitatea unei bune cooperări între toate instituţiile europene, precum şi a unei implicări constructive şi transparente a tuturor statelor membre în consolidarea proiectului european.

'Din această perspectivă, o colaborare constructivă, deschisă ?i pragmatică a Consiliului UE cu Parlamentul European este importantă pentru Preşedinţia României, cu atât mai mult cu cât avem în faţă o serie extinsă de trialoguri şi consultări, mai ales sub presiunea impusă de apropiatele alegeri europene' , a subliniat în context ministrul Eugen Teodorovici.

Legat de agenda Consiliului ECOFIN în primele 6 luni ale acestui an, ministrul român a amintit ca domenii principale aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, inclusiv prin consolidarea Uniunii Bancare şi dezvoltarea în continuare a Uniunii Pieţelor de Capital, o impozitare echitabilă şi eficientă, asigurarea coordonării şi cooperării politicilor economice la nivel european pentru consolidarea performanţelor şi întărirea rezilienţei economiilor.

Nu în ultimul rând, ministrul Teodorovici a subliniat că, în următoarele şase luni, o Europă a convergenţei este tema de bază a agendei Pre?edin?iei României la ECOFIN.

'Obiectivele noastre generale sunt de a promova convergenţa economică şi socială şi de a îmbunătăţi funcţionarea pieţei unice. Ne vom concentra pe reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni şi dintre diferite categorii socio-economice pentru a întări coeziunea economică şi socială la nivelul UE', a conchis ministrul român.

Tag-uri Nume: