13 august 2022

Terapii gratuite pentru copiii de etnie romă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Echipa mobilă a proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilităţi”, implementat de DGASPC Neamţ, oferă din această lună servicii de recuperare pentru copiii de etnie romă. Primii beneficiari ai serviciilor sunt din Roman, din zona locuinţelor sociale din strada Fabricii.

Ricardo are 13 ani, suferă de tetrapareză spastică şi alte afecţiuni severe, mai are încă 2 fraţi şi sunt crescuţi doar de mamă, după ce au fost părăsiţi de tată. Băiatul nu se poate deplasa şi în acest moment are un fotoliu rulant vechi, aproape inutilizabil. El va face săptămânal recuperare şi consiliere psihologică iar membrii echipei mobile fac deja demersuri în vederea găsirii unei soluţii de achiziţionare a unui fotoliu rulant potrivit nevoilor acestui copil.

Din păcate, pentru că locuinţa acestei familii este inadecvată terapiilor la domiciliu, băiatul va fi adus de echipa mobilă pentru terapii la Complexul de Servicii Romaniţa Roman. Tot acolo va face terapiile şi Irina, o fetiţă de etnie romă care locuieşte într-o singură cameră împreună cu mama şi cei 6 fraţi în strada Fabricii. Copila are mai multe afecţiuni severe şi necesită atât kinetoterapie cât şi consiliere psihologică. Între timp, asistentul social al echipei evaluează şi alte familii de etnie în vederea identificării unui număr cât mai mare de copii de etnie ce pot beneficia de servicii gratuite, la domiciliu dacă există posibilităţi, sau în unităţile DGASPC Neamţ.

„Aceşti copii, la fel ca toţi ceilalţi, merită şanse egale şi susţinere. De aceea, instituţia noastră, prin acest proiect şi nu numai, oferă tratament nediscriminatoriu tuturor copiilor cu dizabilităţi, fără a ţine cont de etnie, vârsta, religie sau orice altceva. Ne bucură foarte mult când specialiştii întâlnesc părinţi implicaţi, care fac eforturi pentru copiii lor, în ciuda tuturor prejudecăţilor şi obstacolelor. Drept urmare, este de datoria noastră şi a comunităţii să oferim toate şansele acestor copii”, a spus Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamţ.

Proiectul „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilităţi”, finanţat prin POCU şi implementat de DGASPC Neamţ, are scopul de a preveni abandonul copiilor şi de a asigura servicii de suport pentru copiii cu dizabilităţi din familii vulnerabile. Echipa mobilă, formată din asistent social, psiholog şi kinetoterapeut, şi-a început activitatea în ianuarie 2021 oferind până acum terapii la domiciliu copiilor din Roman şi comune limitrofe. Aceştia beneficiază acasă de servicii de kinetoterapie şi consiliere psihologică.

Sunt eligibili pentru astfel de servicii copiii încadraţi în grad de handicap, cu dificultăţi motorii, în risc de separe de familie, proveniţi din familii vulnerabile, care au acces mai dificil la serviciile de recuperare.

Echipa mobilă înfiinţată în cadrul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilităţi” este prima din zona Roman şi cea de-a doua echipă mobilă a DGASPC care vine în sprijinul nemţenilor şi oferă terapii gratuite la domiciliul copiilor cu dizabilităţi. Comunicat de presă – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ