Publicat: 20 August, 2014 - 19:16
Share

Întrucât miliardarul Dinu Patriciu şi-a mutat reşedinţa la Londra, testamentul urmează să fie pus în aplicare conform legilor din Marea Britanie.

Cu toate acestea, în privinţa partajului cu soţia sa, Dana, se vor respecta reglementările din România în acest domeniu. Omul de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit la Londra, acesta suferind de mai mulţi ani de cancer.

"Este o problemă foarte delicată. În primul rând, trebuie să vedem după ce lege se va împărţi această moştenire. Într-adevăr, defunctul Dinu Patriciu era cetăţean român, însă, din câte înţeleg, dânsul în ultima parte din luna ianuarie îşi schimbase domiciliul, reşedinţa obişnuită o avea Londra. Aşadar, potrivit Codului Civil Român se aplică legea locului în care avea reşedinţa obişnuită, în speţă s-ar aplica legea Angliei din această perspectivă succesorală. Soţul supravieţuitor, faţă de care nu s-a pronunţat încă divorţul, nu poate fi înlăturat din testament, însă, asta după legea română, pentru că, dacă se va aplica, şi din punctul meu de vedere cred că se va aplica, legea engleză succesorală, soţul supravieţuitor nu va mai beneficia de rezerva succesorală, aşa încât poate rămâne fără niciun fel de bun dacă Dinu Patriciu a dispus ca toate bunurile să se ducă către copii sau către alte persoane. În dreptul englez nu se cunoaşte instituţia rezervei succesorale, iar după dreptul englez soţul, chiar nedespărţit, poate rămâne fără niciun fel de bun", a declarat avocatul Artin Sarchizian la România TV.

Astfel, dacă se va aplica legea din Marea Britanie privind succesiunea, Dana Patriciu poate rămâne fără niciun fel de bun, în cazul în care Dinu Patriciu a dispus, prin testament, ca averea să fie împărţită între copii sau alte persoane. Potrivit legii din Marea Britanie, soţia, chiar nedespărţită, poate rămâne fără niciun fel de bun dacă soţul nu a dispus acest lucru în testament. Singurul caz în care poate beneficia de toată averea este doar atunci când nu există alţi moştenitori.