Publicat: 8 Aprilie, 2019 - 10:25

Cea de a 18 a editie a Campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin" a avut loc sambata, 6 aprilie, in satul ilfovean Tancabesti. 22 de femei au beneficiat de analize medicale gratuite oferite de o echipa a Institutului Oncologic Bucuresti, asistata de voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

Vorbind despre activitatea de sambata, Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului a mentionat: "Este a sasea activitate pe care o desfasuram, in acest an, impreuna cu o echipa foarte buna de medici care se dedica in totalitate pacientilor, atat domnul doctor Prunoiu, cat si doamna doctor Saptefrati, precum si doamnele asistente (una din asistentele medicale vine chiar din Gaesti de fiecare data). Este un efort incununat de succes, pana acum, un numar semnificativ de femei au beneficiat de aceasta campanie de diagnosticare precoce a cancerului de col uterin. Utilitatea acestei campanii s-a observat inca odată la activitatea din Magurele, anterioara acestei acțiuni, unde s-au prezentat pentru investiigatii 31 de femei, iar rezultatele obtinute in urma recoltarii au aratat ca jumatate dintre acestea prezentau probleme de sanatate care necesitau prezentarea la medicul ginecolog si tratament adecvat, chiar una dintre paciente a fost gasita cu leziuni avansate, avand nevoie de investigatii suplimentare (colposcopie si/sau biopsie) si tratament de specialitate".

Doctorul Virgiliu-Mihail Prunoiu, coordonatorul Programului de screening al Institutului Oncologic Bucuresti a declarat: "Este o participare foarte buna si multumim Patriarhiei Romane si Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru pentru ca impreuna cu voluntarii dansului se cunoaste mobilizarea facuta in media. Deja ne apropiem in 2 luni de 150 de femei carora li s-au efectuat testul. Fata de anul trecut, este un numar dublu de femei care participa, avem comunitati care ne-au reinvitat pentru examinare. Din punctul meu de vedere, ca si medic, sunt multumit. Si munca voluntarilor se cunoaste, ei sunt cei care au reusit sa mobilizeze prin comunitatile locale, prin preoti, primari si medici de familie un numar din ce in ce mai mare de femei la actiunile  noastre. In anul 2018 au fost investigate in total 340 de femei, din pacate la 37 a fost nevoie sa se efectueze colposcopie, biopsie, investigare HPV. Sunt leziuni incipiente, din fericire, nu au fost leziuni canceroase, si acestea sunt tratabile ceea ce este bine. Chiar daca descoperim un cancer incipient acesta poate fi tratat cu sanse bune de supravietuire pentru pacienta. Probleme apar atunci cand sunt cancere avansate, caz in care, noi, ca si medici nu mai avem ce sa facem".

Sorina Aurică, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, prezenta la actiune, a afirmat: "Ma bucur ca am facut de la inceput parte din echipa de voluntari care merge in aceasta campanie, dat fiind obiectivul important al acesteia si anume, prevenirea si depistarea cancerului de col uterin. Noi, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, ne bucuram ca am putut face echipa cu medicii de la Institutul Oncologic Bucuresti si ca am putut ajuta la constientizarea si promovarea aceastei campanii preventive in randul femeilor din localitatile din judetul Ilfov, precum si din Bucuresti".

Una dintre paciente a specificat: "Parintele ne-a informat ca in localitatea noastra se desfasoara o actiune a Patriarhiei Romane in colaborare cu medicii de la Institutul Oncologic. M-am bucurat foarte mult si multa lume din biserica s-a bucurat de asemenea, nu doar pentru ca ne putem verifica sanatatea gratuit, ci ca este si aproape, nu trebuie sa ne deplasam mult. Nu poti sa pleci sa lasi munca, sa bajbai dupa mijloace de transport prin Bucuresti, sa stai la coada, ne-ar fi fost mult prea greu si am fi renuntat din start".

O alta pacienta, foarte entuziasmata, a spus: "Medicii au fost geniali, iar faptul ca vorbesc foarte frumos inseamna mult pentru noi, parca ne simtim mai bine deja pana la sfarsitul consultației". 

O alta beneficiara, cu recunostinta, a afirmat: "Sunt foarte utile astfel de activitati, femeile sunt si ele controlate si verificate gratuit si nici nu mai e nevoie sa mai mearga departe, sa nu stie de multe ori nici macar unde sa mearga. Multumim doctorilor si voluntarilor pentru ca s-au gandit la noi".

Preotul Alexandru Iarinca, de la Parohia Ghermanesti-Snagov, judetul Ilfov, incantat ca prin intermediul acestei campanii a putut ajuta enoriasele din comunitate, spune referitor la actiunea desfășurată in parohia sa: "Aceasta campanie este realizata de Patriarhia Romana in colaborare cu Institutul Oncologic Bucuresti si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Este bine ca Biserica sa vina in intampinarea crestinului care are probleme, si nu doar a crestinului, pentru ca aceasta campanie se adreseaza tuturor. La fel cum Mantuitorul a venit in lume si a adresat cuvinte de mangaiere aducand o iubire universala, adresata tuturor neamurilor, si Patriarhia Romana se adreseaza tuturor oamenilor, ajutandu-i pe toti atat in domeniul sanatatii trupesti, dar mai ales al celei sufletesti".

De la semnarea protocolului de colaborare dintre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic Bucuresti, ianuarie 2018 până în prezent, 500 de femei sunt beneficiare ale acestei campanii.

Actiunea voluntarilor a fost organizata cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN.