25 iunie 2022

„The aftermath of a losing battle”, expoziţie în cadrul Romanian Creative Week

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O luptă din care artistul nu ştie dacă pierde sau dacă va câştiga. „The aftermath of a losing battle”, expoziţie în cadrul Romanian Creative Week

Opt artiste tinere care şi-au început activitatea artistică la Cluj, dar s-au răspândit să creeze în întreaga lume, au venit la Iaşi pentru a ne arăta ce are de câştigat şi de pierdut un creator în lupta cu arta sa. Chemarea a fost făcută de Ioana Olăhuţ şi Anca Bodea, curatoarele expoziţiei „The aftermath of a losing battle”, deschisă la Palatul Braunstein din Iaşi, în cadrul Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti, organizat în perioada 20 – 30 mai 2022.

Au răspuns Anca Brânzaş, Tiziana Cellino, Ana Maria Micu, Oana Năstăsache, Uau-Vanessa Singenzia şi Iulia Toacaci, care s-au alăturat, cu lucrările lor, operelor semnate de cele două curatoare.

„The aftermath of a losing battle”, expoziţie din secţiunea Arts&Crafts a RCW 2022, pune împreună artiste care se exprimă în medii şi zone stilistice distincte, dar cărora nu le este deloc străină dificultatea de a sens artei şi prin artă.

„Am venit cu entuziasm la Iaşi. Vizitatorii expoziţiei vor descoperi un eşantion foarte valoros şi special de lucrări foarte bune ale unor artiste tinere care au plecat din şcoala clujeană şi care au ajuns în diferite părţi ale lumii. Noi avem un program asumat, declarat şi făcut distinct pentru toată lumea de a promova arta feminină, artiste care au multe de spus”, a explicat Ioana Olăhuţ, curator, dar şi expozant în cadrul „The aftermath of a losing battle”.

Artista a dezvăluit că a avut emoţii atunci când a gândit, alături de Anca Bodea, această expoziţie, „mai ales că am creat conceptul acesta despre dezvoltare, evoluţie, căutarea rolului în lume. Dar am dat şi o temă ca la şcoală, în care fiecare trebuia să se desfăşoare”.

„Este o expoziţie făcută special pentru spaţiul din Iaşi. Mi s-a părut o oportunitate foarte bună”, a precizat Ioana Olăhuţ.

Anca Bodea a arătat, la rândul său, că ideea expoziţiei, exprimată şi în titlul, este că artiştii nu ştiu întotdeauna dacă au câştigat sau pierdut lupta cu creaţia şi cu arta. Doar timpul poate spune.

„Am mers pe ceea ce noi ca artişti câştigăm şi pierdem fără să fim întotdeauna conştienţi în care categorie suntem. Pentru un artist, munca de atelier este o luptă cu o problemă care e undeva în interior, iar produsul pe care-l vedem, care iese, este ceea ce rămâne din această luptă”, a explicat Anca Bodea, de asemenea expozant în cadrul „The aftermath of a losing battle”, din secţiunea Arts&Crafts a Romanian Creative Week 2022.

Devotamentul faţă de pictură, acesta a fost criteriul de selecţie a artistelor, cele care au un parcurs continuu şi susţinut, o practică personală în primul rând în studio, un sincer ataşament faţă de munca în atelier, potrivit Ancăi Bodea.

Maelstrom, copacul din paralelipipede combinate

Ioana Olăhuţ a adus la Iaşi şi o instalaţie personală, care poate fi vizitată în curtea interioară a Palatului Culturii.

Maelstrom, inclusă de asemenea în secţiunea Arts&Crafts a Romanian Creative Week 2022, speculează dihotomia dintre desenul geometric al unui singur element central, monumental şi acaparator, un copac care creşte în interiorul unui spaţiu închis, clar delimitat, şi persistenţa aproape palpabilă a coloanei sonore aferente: insecte care bâzâie, carii care rod lemnul, lichide care picură.

Ioana Olăhuţ a dorit să ilustreze angoasa existenţială a personajelor din piesa de teatru „Trilogia spaţiului închis”, aparţinând dramaturgului Flavius Lucăcel, filtrată prin rămăşiţele curiozităţii sale infantile vizavi de transformările realului care o înconjoară.

Copacul se scurge în forme paralelipipede combinate, dar continuă să crească, deşi totul se combină şi se transformă.