28 septembrie 2022

The Future Lab – sustenabilitatea în prim plan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În septembrie şi octombrie, Centrul Ceh Bucureşti vă invită la o serie de evenimente ce au ca temă centrală sustenabilitatea, organizate cu parteneri locali şi internaţionali. The Future Lab este un proiect lansat de reţeaua Centrelor Cehe cu ocazia preşedinţiei Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022.

La Bucureşti, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective -ştiinţă şi greenwashing, design şi inovare, comunităţi, infrastructură urbană şi alimentaţie.Cele 4 evenimente se vor desfăşura alături de expoziţia „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”, care prezintă exemple de produse de design ecologic, însoţite de poveştile lor şi de o evaluare a impactului asupra mediului.

Scopul expoziţiei este de a deschide o dezbatere critică mai amplă cu privire la ceea ce reprezintă, de fapt, sustenabilitatea.Aceasta poate fi vizitată în sala Centrului Ceh până pe 14 octombrie şi în timpul evenimentelor din cadrul The Future Lab. Program:28.09/ora 19:00: Science’s eye on sustainability and greenwashing 06.10/ora 19:00: Sustainable design – sharing inspiring stories 19.10/ora 19:00: Cities for all, cities for the 21st century 28.10/ora 19:00: Our food, our future -community event” Pe 15 septembrie, am inaugurat expoziţia ECO?, despre design sustenabil. Ea va fi deschisă timp de o lună, aşa că ne-am gândit că este o ocazie ideală pentru a analiza mai pe larg diferitele aspecte ale unui viitor sustenabil şi alternativele pe care le avem, fie că este vorba de producţie, de consum sau de mediul în care trăim.

Proiectul The Future Lab este răspunsul la aceste întrebări, venind cu subiecte de discuţie diverse, dar păstrând în continuare accentul pe un viitor sustenabil”, spune Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh. Prima discuţie, de pe 29 septembrie, este organizată în cadrul Bucharest Science Week. Pornind de la expoziţia „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”, în care diverse produse au fost supuse unei evaluări a impactului pe care îlau asupra mediului, discuţia”Science’s eye on sustainability and greenwashing” propune o privire mai atentă asupra celor două fenomene din titlu. Uneori „sustenabilitatea” este doar un termen lipsit de acoperire, o tehnică de marketing frauduloasă, denumită uzual „greenwashing”. Tocmai de aceea, creatorii expoziţiei au apelat la o echipă a Universităţii de Chimie şi Tehnologie din Praga pentru a evalua din punct de vedere ştiinţific cât de sustenabile sunt, în realitate, exponatele.Discuţia se va ţine cu prof. Vladimir Koci, leaderul echipei care a efectuat analiza, decan al universităţii mai sus menţionate. Gazda întâlnirii este Corina Negrea, jurnalist de ştiinţă la Radio România Cultural, realizatoare a mii de interviuri cu cercetători români şi străini.

Următorul eveniment (6 octombrie), propune o dezbatere despre designul sustenabil, dar şi o prezentare a unor branduri şi idei de design sustenabil din România şi Cehia, cu invitaţi din ambele ţări, printre care Anna Maresova, personalitate de seamă a designului ceh contemporan. Pe 19 octombrie, discuţia se mută către oraşe şi comunităţi, cu unul dintre cei mai importanţi arhitecţi şi urbanişti din Cehia, Osamu Okamura,care va prezenta conceptul „city for everyone”. Programul se încheie pe 28 octombrie cu un eveniment comunitar despre alimentaţie sustenbilă şi mâncarea viitorului. Discuţiile se vor desfăşura în limba engleză.

Proiectul Laboratorul Viitorului (The Future Lab) este organizat de Centrul Ceh Bucureşti,în parteneriat cu Ambasada Republicii Cehe, Romanian Design Week, The Institute, Ototo, Revista Zeppelin, Bucharest Science Festival, Mai bine, Baza, ARCEN, cu sprijinul Budweiser Budvar.