8 octombrie 2022

The New York Times (NYT), despre munca spionilor și a comandourilor din SUA și din alte țări NATO din Ucraina

spionaj -pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Armata ucraineană este asistată de o rețea secretă de spioni și comandouri (luptători ai forțelor speciale ale forțelor armate) ale Statelor Unite și ale aliaților săi”, spune publicatia americana The New York Times (NYT). Surse americane și europene ale ziarului susțin că zeci de țări militare NATO lucrează pe teritoriul Ucrainei – furnizează arme și informații și oferă, de asemenea, instruire.

Majoritatea personalului militar din această rețea secretă îndeplinește sarcini în afara Ucrainei – în principal în Germania, Franța și Marea Britanie. Cu toate acestea, pe teritoriul Ucrainei, în principal la Kiev, funcționează în secret, de exemplu, angajați ai Agenției Centrale de Informații (CIA). Potrivit NYT, aceștia sunt implicați în transferul majorității cantităților uriașe de informații din Statele Unite.

În plus, în Ucraina operează câteva zeci de comandouri din alte țări NATO, inclusiv din Marea Britanie, Franța, Canada și Lituania. Fie au rămas în Ucraina după începerea operațiunii militare rusești, fie au plecat și s-au întors. „Comandourile” antrenează trupe ucrainene și oferă arme și alte asistențe.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, președintele SUA Joe Biden și liderii altor țări NATO au declarat, în repetate rânduri, că nu vor trimite trupe în Ucraina. Coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby , a declarat pe 24 iunie că administrația americană nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, chiar dacă luptele se prelungesc.

Materialul din publicația americană nu face referire la prezenta pe spațiul Ucrainei a unor militari români.
a consemnat Ciprian Pop