8 decembrie 2021

Tiberiu Iacob – Ridzi, către Raed Arafat: Carantina este profund nedreaptă pentru cetăţenii municipiului Petroşani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Către
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Domnului Raed Arafat

Domnule Raed Arafat,

Doresc să vă aduc la cunoştinţă situaţia deosebit de dificilă cu care se confruntă cei peste 40.000 de locuitori ai municipiului Petroşani, după instituirea măsurii de carantinare zonală, care a fost aplicată în data de 23 martie 2021, începând cu ora 8.00, înainte de publicarea ordinului în Monitorul Oficial (la ora 13.00).

Hotărârea de carantinare zonală a fost dispusă de DSU la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Consider, însă, că această măsură, în forma în care a fost adoptată şi conform modului în care a fost pusă în practică pentru localitatea noastră, este profund nedreaptă pentru cetăţenii municipiului Petroşani, iar responsabilii de la nivel judeţean au dat dovadă de exces de zel şi au acţionat în mod discreţionar.

Domnule Raed Arafat, vă rog să reanalizaţi decizia prin care în municipiul Petroşani a fost instituită carantina, din următoarele considerente:

– măsura carantinării a fost luată la o incidenţă de 6,01/ 1000 de locuitori, mult mai mică decât în alte localităţi din judeţ sau din ţară care au fost carantinate la o incidenţă mult mai mare sau nu au fost carantinate deloc;

– carantinarea zonală a fost dispusă imediat după ce s-a atins pragul de 6 la mie şi fără alte măsuri de prevenţie consistente din partea instituţiilor abilitate de la nivel de judeţ, care să dubleze măsurile implementate de administraţia publică locală în ultima perioadă;

– în ultimele zile, rata de infectare în municipiul Petroşani a rămas constantă, fără să se înregistreze o curbă ascendentă a acestei incidenţe

– la Petroşani se testează mult mai mult decât în alte localităţi, aspect care poate fi verificat;

– măsurile dispuse pentru Petroşani au fost mult mai dure şi mai restrictive decât în alte localităţi carantinate din ţară, ceea ce afectează grav economia locală şi aşa colapsată de ultimul an de pandemie, într-o zonă greu încercată;

– măsura carantinării a fost dispusă în regim de maximă urgenţă, fără o informare prealabilă a populaţiei cu privire la restricţiile impuse, fără o consultare a administraţiei publice locale şi fără o creştere alarmantă a ratei de infectare de pe o zi pe alta.

– consider că, dincolo de măsurile restrictive impuse, ar trebui suplimentate dozele de vaccin anti – COVID – 19 în localităţile cu incidenţă mare a cazurilor, aşa cum este municipiul Petroşani, unde sunt peste 1.300 de persoane pe o singură listă de aşteptare, iar vaccinul reprezintă una dintre măsurile eficiente de limitare a răspândirii viruslui SARS – CoV -2.

Pentru considerentele enunţate anterior, dublate şi de realităţile socio – economice ale zonei, vă rog, domnule Raed Arafat, să dispuneţi reanalizarea cu maximă celeritate a situaţiei de la Petroşani şi a măsurii de carantinare zonală. Precizez încă o dată că nu sunt împotriva carantinei zonale, ca măsură de protecţie sanitară, însă nu aşa cum a fost dispusă pentru localitatea noastră.

În plus, la discuţiile pe care Prim Ministrul Florin Cîţu le-a avut, marţi, cu membrii Asociaţiei Municipiilor din România, Premierul a avut o atitudine extrem de echilibrată, spunând că, pe de o parte, e nevoie de protejarea sănătăţii populaţiei, dar pe de altă parte, de menţinerea economiei deschise. Carantina a rămas ca o soluţie extremă, de evitat, ca ultimă soluţie, iar accentul să fie pus pe măsuri alternative la carantină, atât în Bucureşti, cât şi în ţară.

Vă rog, aşadar, să ne sprijiniţi, domnule Arafat, reanalizând decizia carantinării municipiului Petroşani şi să dispuneţi măsuri mai blânde, mai uşor de suportat de către populaţie, ca în celelalte localităţi din ţară, cu incidenţă similară nouă sau chiar mai mare.

Îmi exprim speranţa unui răspuns favorabil din partea dumneavoastră, pe care îl aşteaptă toţi cei peste 40.000 de locuitori ai municipiului Petroşani.

Cu deosebită stimă,
Tiberiu Iacob – Ridzi
Primarul Municipiului Petroşani