6 iulie 2022

TIFF şi San Sebastian încheie un parteneriat pentru 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecţii şi evenimente speciale, întâlniri cu cineaşti, masterclass-uri, iniţiative de industrie şi expoziţii. Ca parte a acestui program, Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (SSIFF) devine partener al TIFF şi propune o selecţie puternică de filme spaniole în Carte blanche: San Sebastian. Printre cele 10 titluri recente alese de selecţionerii renumitului festival se numără şi comedia care va deschide cea de-a 20-a ediţie TIFF vineri 23 iulie, de la 21:00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca: Dineu cu vecinii de sus/ The People Upstairs, în regia lui Cesc Gay. Biletele sunt puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro.

„Festivalul de la San Sebastian este nu doar unul dintre favoritele mele absolute (un oraş seducător pe malul oceanului, cu o gastronomie de invidiat, o echipă entuziastă şi selecţie de top), ci şi un rezervor inepuizabil de filme pentru selecţia TIFF-ului din fiecare an, în special spaniole şi latino-americane. Le mulţumesc organizatorilor pentru deschiderea lor în acest parteneriat şi îi invit pe spectatori să guste din varietatea de bucate atent alese din meniul lor cinematografic. Vă asigur că The People Upstairs, spumoasa şi provocatoarea comedie cu care inaugurăm această ediţie aniversară, o să vă deschidă apetitul”, spune directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.

„Suntem mai mult decât încântaţi de începutul acestei colaborări cu cel mai important festival de film din România. TIFF este locul perfect pentru un showcase al cinematografiei spaniole contemporane, o selecţie interesantă de filme, unele proiectate recent în diferite secţiuni ale festivalului nostru. Această selecţie reflectă diversitatea cinemaului spaniol şi acordă o atenţie deosebită tinerilor cineaşti, care vor juca un rol esenţial în viitorul cinematografiei”, declară Jose Luis Rebordinos, directorul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian.

Selecţia de filme propuse reflectă efervescenţa şi diversitatea cinema-ului spaniol. Încă din prima zi a festivalului, cinefilii sunt invitaţi la o comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relaţiilor moderne. Dineu cu vecinii de sus/ Sentimental/ The People Upstairs are cinci nominalizări la Premiile Goya şi două vedete spaniole pe afiş: Javier Camara (Hable con ella, La mala educacian, regizate de Pedro Almodavar, serialele The Young Pope şi Narcos) şi Belen Cuesta (La casa de papel, Paquita Salas, Parking, în regia lui Tudor Giurgiu).

Carte blanche: San Sebastian aduce un serial de 6 episoade, Riot Police, regizat de Rodrigo Sorogoyen (Trofeul Transilvania 2014 cu Stockholm) şi desemnat de publicaţia El Mundo ,,cel mai bun serial spaniol al acestui an”. Din cea mai recentă selecţie vin şi Last Days of Spring (r. Isabel Lamberti), distins cu New Directors Award 2020, o dramă despre realităţile cartierelor sărace din periferia Madridului, Death Knell (r. Imanol Rayo), un thriller despre o familie care descoperă oase umane pe terenul fermei pe care o deţine, şi Ane Is Missing (r. David Perez SaĂąudo), premiat pentru scenariul care explorează procesul de maturizare al unei mame care reuşeşte să îşi asume acest rol doar după dispariţia fiicei sale.

O explozie de culoare şi veselie, musicalul My Heart Goes Boom! (r. Nacho Alvarez) invită într-o călătorie muzicală prin Spania anilor ’70, animată de hiturile celebrei Raffaella CarrĂ . A Thief’s Daughter (r. Belen Funes) i-a adus actriţei Greta Fernandez premiul pentru Cea mai bună actriţă la San Sebastian cu povestea de viaţă a unei tinere condamnate la nefericire. În 2018, Journey to a Mother’s Room (r. Celia Rico Clavellino), o dramă intimă despre relaţia mamă-fiică, a fost premiat cu New Directors Award şi Youth Jury Award. Visul regizorului Lean Siminiani de a face un film despre un jaf devine realitate în Notes For a Heist Film, un captivant documentar experimental despre viaţa unui celebru escroc spaniol.

Tot de la San Sebastian vine o istorie fascinantă, Arzak since 1897 (r. Asier Altuna), care va face deliciul pasionaţilor de gastronomie, într-un eveniment special dedicat bucătăriei spaniole, în secţiunea Film Food. Arzak, unul dintre cele mai bune restaurante din lume, e o afacere de familie din oraşul San Sebastian ce deţine trei stele Michelin de 30 de ani. Acum tatăl, vedeta restaurantului, se retrage, iar fiica lui trebuie să ducă mai departe moştenirea – rafinamentul bucătăriei basce, la cel mai înalt nivel.

Detalii despre invitaţi şi programul complet Focus Spania vor fi anunţate înainte de festival.

Eveniment organizat cu sprijinul Instituto de la Cinematografia y de las Artes Audiovisuales (ICAA).

Parteneri: San Sebastian International Film Festival, Agencia Espanola de Cooperacion Internacional para el Desarrollo (AECID), Accian Cultural Espanola, Etxepare Basque Institute | Etxepare Euskal Institutua, Ambasada Spaniei în România, Instituto Cervantes Bucureşti, Asociaţia companiilor spaniole din România (ASEMER).

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual.

Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca