27 septembrie 2022

TIFF vine la Oradea cu mai multe avanpremiere româneşti ca niciodată

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Programul şi biletele sunt disponibile online începând de astăzi

Cele mai aşteptate filme româneşti ale anului se pregătesc de o primă întâlnire cu publicul din România, între 2 şi 4 septembrie, la cea de-a 5-a ediţie TIFF Oradea. Noutăţile de toamnă nu vor veni singure la festival, ci însoţite de creatorii lor – actori şi regizori care s-au impus în ultimii ani în competiţiile internaţionale de film, şi care şi-au confirmat deja prezenţa la proiecţiile în avanpremieră programate la Oradea.

Pe site-ul TIFF Oradea, cinefilii vor găsi de astăzi programul complet al evenimentelor organizate în primul weekend de toamnă în Piaţa Unirii, la Teatrul Regina Maria, Filarmonică şi Palatul Baroc, precum şi la Sinagogă Neologă Sion. Tot astăzi au fost puse în vânzare şi biletele de acces la proiecţii şi cine-concerte, pe tiff.ro, Eventbook.ro.

Chiar în prima zi de festival, la foarte scurt timp după premiera mondială a filmului în Competiţia Festivalului internaţional de film de la Sarajevo, spectatorii vor vedea în avanpremieră Oameni de treabă, cel mai nou lungmetraj semnat de Paul Negoescu. La Oradea va fi prezent actorul principal al filmului, Iulian Postelnicu, pe care cinefilii îl vor urmări pe marele ecran în rolul unui tânăr poliţist prins într-o înlănţuire de evenimente violente.

Alexandru Papadopol revine la TIFF Oradea în Balaur, debutul lui Octav Chelaru, despre o tânără profesoară de religie care se aventurează într-o relaţie extraconjugală cu unul dintre elevii săi. Chiar înainte de lansarea filmului în cinematografele din toată ţara, cinefilii îl vor urmări la ei în oraş în prezenţa actorului şi a regizorului. Aşteptat cu la fel de mult entuziasm de publicul din România, Capra cu trei iezi, horror-ul cu Maia Morgenstern şi Marius Bodochi care marchează debutul regizorului Victor Canache, să vă vedea aici în avanpremieră, cu participarea creatorului său şi a producătoarei Luana Gheorghiţă.

Şerban Pavlu face un rol delicios în Nunţi, botezuri, înmormântări, o comedie de milioane cu vecini de groază şi conflicte imobiliare. Filmul care marchează debutul regizorului Alexandru Lustig va rula în avanpremieră la Oradea. De o primă întâlnire cu publicul din oraş va avea parte şi Nimic despre dragoste, o dramă provocatoare despre infidelităţile care distrug prietenii şi căsnicii, scrisă şi regizată de Florin Piersic Jr.

Lista cineaştilor care au confirmat prezenţa la cea de-a 5-a ediţie TIFF Oradea continuă cu actorii Şerban Lazarovici şi Marius Boboc, care vor sta de vorbă cu publicul după proiecţia Metronom – debutul lui Alexandru Belc, recent premiat la Cannes. La rândul său, actorul Bogdan Fărcaş va intra în dialog cu spectatorii invitaţi să urmărească Imaculat (r. Monica Stan şi George Chiper-Lillemark), un film despre inocenţa pierdută, distins cu trei premii la Veneţia. Actriţa Isabela Neamţu vine la Oradea cu Anul pierdut 1986, debutul regizoarei Ligia Ciornei, despre româncele obligate să recurgă la avort ilegal, după dezastrul de la Cernobîl.

Cel mai nou film animat conceput de Anca Damian, Insula va beneficia de o proiecţie specială la Oradea, după un impresionant parcurs festivalier internaţional început la Rotterdam şi Goteborg. Comedia suprarealistă inspirată de piesa lui Gellu Naum reinterpretează povestea lui Robinson Crusoe transformând-o într-o fabulă muzicală politică şi poetică.

Pentru fanii filmelor documentare, TIFF a inclus în programul de la Oradea o întâlnire cu regizorul Sebastian Mihăilescu, prezent la festival alături de Dan Hudici – unul dintre protagoniştii multi-premiatului Pentru mine tu eşti Ceauşescu.

Fiecare dintre cele 11 titluri autohtone se va bucura de o unică proiecţie la TIFF Oradea, iar pentru a nu rata întâlnirea cu regizorii şi actorii momentului, cinefilii sunt încurajaţi să îşi achiziţioneze din timp biletele disponibile de astăzi pe platforma tiff. Eventbook.ro.

Sursa foto TIFF