Publicat: 2 Martie, 2016 - 18:41
Share

O coalitie antifumat din Marea Britanie a ajuns la un consens cu privire la tigarile electronice, explicand ca acestea sunt mult mai sigure decat tutunul si ca ar putea ajuta oamenii sa renunte la fumat, mai ales dupa ce acestia au esuat cu alte tehnici si metode.

"Tigarile electronice sunt in mod substantial mai putin nocive decat cele de tutun", se afirma in declaratia coalitiei Yorkshire si Humber Tobacco Network Control (YHTCN) . Documentul a fost publicat pe site-ul campaniei „Breathe 2025”, initiata de Ministerul Sanatatii din Marea Britanie, a carei misiune este de a "vedea urmatoarea generatie de copii nascuti si crescuti intr-un loc lipsit de tutun, unde fumatul este neobisnuit".
Declaratia coalitiei anti-tutun a fost emisa in sprijinul Public Health England, o organizatie guvernamentala din cadrul Ministerului Sanatatii a Marii Britanii si a mai multor organizatii majore de sanatate, care au convenit ca tigarile electronice nu sunt in aceeasi liga ca si tigarile obisnuite in ceea ce priveste riscurile pentru sanatate si care sustin ca fumatorii ar trebui sa incerce sa renunte la fumat cu ajutorul lor. "Cele mai recente dovezi indica faptul ca tipul de tigara electronica utilizata si frecventa de utilizare are un impact asupra rezultatelor, deoarece utilizarea zilnica a modelelor reincarcabile ofera fumatorilor o sansa mai buna de renunta la fumat cu succes."

Documentul contine 15 puncte de vedere, care explica beneficiile potentiale ale tigarilor electronice in reducerea efectelor nocive cauzate de tutun si recomanda celor care nu au fumat niciodata si cei care au mai putin de 18 ani sa nu incerce sa vapeze. Una dintre recomandarile documentului este ca "serviciile anti-fumat ar trebui sa ia in considerare tigara electronica si sa sprijine persoanele care doresc sa o foloseasca pentru a le ajuta sa renunte la fumat".
In plus, grupul sustine ca femeile gravide ar putea beneficia de pe urma tigarii electronice. "Daca o femeie gravida face o alegere in cunostinta de cauza pentru a utiliza o tigara electronica si daca in acest caz o ajuta sa nu utilizeze tigari cu tutun, aceasta nu ar trebui sa fie descurajata".

Abordarea retelei de control al tutunului din Marea Britanie difera dramatic de cea a Administratiei Alimentelor si Medicamentelor (Food and Drug Administration -FDA), din Statele Unite ale Americii, care are in vedere noi reglementari, ce ar putea distruge industria de tigari electronice din aceasta tara. Numeroase grupuri de lobby de sanatate publica, cum ar fi American Lung Association, este, de asemenea, in favoarea unui un mediu de reglementare mai strict pentru tigari electronice.
Dar, in conformitate cu YHTCN, acest lucru ar fi o greseala fatala. "Tratarea tigarii electronice in acelasi mod ca si a celei cu tutun, in ceea ce priveste politicile de fumat in locurile publice, trimite un mesaj care induce in eroare publicul, deoarece acesta va crede ca tigara electronica si cea clasica sunt echivalente din punct de vedere al riscului pentru sanatate; tigarile electronice sunt substantial mai putin daunatoare pentru utilizatori decat tigarile din tutun si nu presupun riscuri cunoscute pentru sanatatea persoanele din jur".
Un studiu independent, realizat in august 2015, de Public Health England, a descoperit ca tigarile electronice sunt cu 95% mai sigure decat tutunul si ca aceastea ar putea juca un rol crucial in a-i ajuta pe oameni sa renunte la fumat. 

Sursa: http://www.tigaraelectronica-nr1.ro/