24 ianuarie 2022

Ţigarete ascunse în instalaţia de climatizare a unui autocar descoperite în P.T.F. Siret

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat în P.T.F. Siret şi la „frontiera verde” aproximativ 15.000 pachete cu ţigarete de provenienţă ucraineană, în valoare de 78.800 lei, marfă ce urma să ajungă pe piaţa neagră de desfacere din zonă.

Azi dimineaţă, în jurul orei 02.30, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pe sensul de intrare în ţară, un cetăţean ucrainean, în vârstă de 37 de ani, care conducea un autocar marca MAN, înmatriculat în Ucraina. În autocar se mai aflau, în calitate de pasageri, şapte cetăţeni, toţi din Ucraina.

În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control asupra autovehiculului, persoanelor şi bagajelor.

Astfel, a fost descoperită ascunsă în vederea sustragerii de la controlul vamal, într-un loc special amenajat în instalaţia de climatizare a autocarului, cantitatea de 9.200 pachete cu ţigarete, de provenienţă ucraineană.

Pe timpul controlului, doi dintre pasagerii din autocar au devenit recalcitranţi fapt pentru care au fost amendaţi cu 1.000 lei fiecare conform Legii 61 din 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Ţigaretele în valoare totală de 13.800 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 de lei. Autocarul, în valoare de 175.000 de lei, a fost ridicat în vederea confiscării de către autorităţile vamale, iar cetăţenii ucraineni au renunţat la călătorie, întorcându-se pe jos in Ucraina.

Totodată, împotriva cetăţeanului ucrainean, şoferului mijlocului de transport, s-a instituit măsura interzicerii intrării în România pe o perioada de 5 ani.

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicovu de Sus, judeţul Suceava, au declanşat, ieri, 21.12.2021, o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 18.30, lucrătorii noştri au identificat, pe raza localităţii Frătăuţii Noi, la o distantă de aproximativ 1000 de metri de linia de frontieră, o maşină de teren marca Mitsubishi, cu număr de înmatriculare specific Marii Britanii, în care au putut fi observate mai multe colete cu ţigări.

Imediat, au fost anunţate şi autorităţile ucrainene despre caz în vederea cercetării în comun a evenimentului de frontieră.

S-a luat măsura conducerii autoturismului încărcat cu ţigări la sediul sectorului, unde în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 5.500 pachete cu ţigări, în valoare de 65.000 de lei.

În cauză, se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, întreaga cantitate de ţigarete, precum şi autoturismul de teren în valoare de 7.500 lei fiind ridicate în vederea confiscării.

În continuare, se derulează verificări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.
Comunicat de presă – IGPF – ITPF Sighetu Marmaţiei