Publicat: 11 Iulie, 2019 - 16:10
Share

Bărbat din R. Moldova depistat în tentativă de trecere ilegală a frontierei

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni au depistat un cetățean din R. Moldova care a încercat să iasă ilegal din România, deoarece îşi pierduse documentele şi intenţiona să se întoarcă acasă.

În data de 11 iulie a.c., în jurul orei 03.30, un polițist de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni - I.T.P.F. Iaşi a observat, în zona adiacentă punctului, o persoană, de sex masculin, a cărei prezenţă în zonă nu era justificată.

Colegul nostru a procedat la interceptarea şi legitimarea acesteia, dar bărbatul nu deţinea documente asupra sa, fapt pentru care în vederea stabilirii identităţii şi continuării cercetărilor, a fost dus la sediul punctului.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că acesta este cetățeanul din R. Moldova P.D., în vârstă de 41 de ani.

Din cercetările efectuate şi din declaraţiile bărbatului, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că, în data de 10 iulie a.c., acesta a intrat legal în România, pasager într-un autocar cu intenţia de a ajunge în Italia. Deoarece, în municipiul Iaşi, în urma unei altercaţii cu unul dintre şoferii autocarului, acesta din urma l-a dat jos din autocar, luându-i paşaportul şi suma de 250 euro, a considerat că singura posibilitate de a se întoarce în Republica Moldova este de a traversa înot râul Prut, încercând să iasă ilegal din România.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

În baza Acordului de Readmisie încheiat între România şi Republica Moldova, bărbatul va fi predat autorităţilor de frontieră ale statului vecin pentru continuarea cercetărilor.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 106 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare,  a fost dispusă măsura interdicției de intrare  pe teritoriul României pe o perioadă de cinci ani.                       

           Pentru evitarea apariţiei unor situaţii similare celei prezentate, reamintim cetăţenilor străini faptul că Ordonanţa de Urgenţă nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează condiţiile de intrare, şedere şi ieşire ale străinilor pe teritoriul României sau de pe teritoriul României, drepturile şi obligaţiile acestora, precum şi măsuri specifice de control al imigraţiei, în conformitate cu obligaţiile asumate de România prin documentele internaţionale la care este parte.

          În conformitate cu prevederile art. 14 din actul normativ mai sus amintit: în cazul în care străinul nu mai este în posesia documentului de trecere a frontierei de stat în baza căruia a intrat în ţară, acesta trebuie să prezinte la ieşirea din România un nou document valabil de trecere a frontierei de stat.

          Inspectoratul General pentru Imigrări, prin formaţiunile sale teritoriale, poate elibera, la cerere, cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul României, care nu mai sunt în posesia unui paşaport naţional şi, din motive obiective, nu pot obţine un document de călătorie de la reprezentanţa diplomatică a statului lor, un document care este valabil pentru o singură călătorie, pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Paşaport fals descoperit de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni efectuează cercetări cu privire la un cetăţean din R. Moldova asupra căruia a fost descoperit un paşaport temporar românesc fals.

În data de 10 iulie a.c., în jurul orei 20.50, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni - I.T.P.F. Iași, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, cetăţeanul moldovean Nicolae R., în vârstă de 30 de ani, conducând un microbuz, înmatriculat în R.Moldova.

În baza unei analize de risc pe fraude documentare, poliţiştii de frontieră au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra persoanei, în urma căruia în borseta personală a fost descoperit un plic în care se afla un paşaport temporar românesc similar celor eliberate de autoritățile din România.

Polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea unor verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că documentul nu îndeplineşte condițiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.

În legătură cu cele constatate, bărbatul a declarat că proprietara microbuzului i-a înmânat plicul în care se afla paşaportul şi trebuia să îl înmâneze unui bărbat în localitatea Nisa-Franţa. Acesta a mai adăugat că  nu are cunoştinţă despre faptul că documentul descoperit nu este un document autentic.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  fals material  în înscrisuri oficial.

Ţigări de contrabandă, ascunse în butelia GPL  a unui autoturism

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa a descoperit aproximativ 13.000 de ţigarete, cu timbru de acciză R. Moldova, pe care un bărbat încerca să le introducă în ţară, ascunse în butelia GPL montată pe autoturismul pe care îl conducea.

În ziua de 10 iulie a.c., în jurul orei 17.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, C.C., cu cetățenie română şi Republica Moldova, în vârstă de 29 de ani, domiciliat pe raza judeţului Dolj, conducând un autoturism marca BMW 520I, înmatriculat în R. Moldova.

La controlul de frontieră, echipa comună a descoperit ascunse, în butelia GPL montată pe autoturism, 12.900 de ţigarete, cu timbru de acciză R. Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigărilor în valoare totală de 3.032 de lei şi sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: