Publicat: 19 Februarie, 2015 - 13:31
Share

Revenirea tigrului siberian (de Amur) în China este confirmată de imaginile video obținute de camerele cu infraroșu ale WWF. Primele secvențe înfățișează o familie de tigri, formată din mama protectoare şi puii săi jucăuşi, și au fost surprinse la 30 de kilometri de graniţa Chinei cu Rusia.
În trecut, singura dovadă a faptului că tigrii siberieni ajunseseră la o distanţă atât de mare faţă de graniţă erau urmele lăsate de animale. Videoclipul realizat de WWF reprezintă rezultatul eforturilor de conservare depuse timp de câteva decenii pentru crearea unei populații de tigri siberieni în China, în habitatele proprii.
Puii de tigru surprinşi în filmarea de zece secunde au vârsta de aproximativ un an şi jumătate, după cum estimează profesorul Jiang Guangshun, Vicepreşedintele Executiv al Centrului de Cercetare a Felinelor din cadrul Administrației Forestiere de Stat din China.
Această filmare arată faptul că populaţia de tigri siberieni se răspândeşte şi se stabileşte pe teritoriul Chinei, a declarat Shi Quanhua, Senior Manager al Programului pentru Feline Mari al WWF-China. Acest clip uimitor este rezultatul muncii de conservare depuse timp de mai mulţi ani – stabilirea ariilor de conservare, crearea unei populaţii de animale-pradă şi instalarea a mai mult de o sută de camere de filmat cu infraroşu în zone de cele mai multe ori greu accesibile pentru oameni.

Planul WWF pentru conservarea tigrului siberian desemnează arealul Wangqing-Hunchun-Suiyang-Dongning din China drept zonă prioritară pentru conservarea acestei specii, din 2010. Proiectele de conservare din zonă includ reintroducerea speciilor vânate de tigri, precum căprioarele, dar şi protejarea coridoarelor ce permit populaţiei de tigri din China să se mişte în libertate. Munca depusă de WWF în această zonă este sprijinită de către Departamentul Forestier din provincia chineză Jilin.

Deficitul de pradă a reprezentat o ameninţare majoră pentru tigrii siberieni sălbatici, a adăugat Shi. Noi ne-am concentrat munca pentru a reface populațiile speciilor pe care tigrii siberieni le vânează, prin refacerea habitatului natural şi prin eforturi de a opri braconajul. Acum, o dată cu apariţia acestui clip unic, este evident faptul că toată munca grea pe care am depus-o pentru a reface populaţia de tigri siberieni sălbatici a meritat efortul.

Tigrii siberieni erau cândva răspândiți în nordul Chinei, în Orientul Îndepărtat Rus şi în Peninsula Coreeană. În anii 1940 ajunseseră în pragul extincţiei din cauza vânătorii, în sălbăticie rămânând doar 40 de exemplare. Rusia a fost prima țară care a acordat protecţie totală tigrilor, salvând această specie astfel încât astăzi există aproximativ 400 de exemplare la nivel global, majoritatea fiind întâlnite în Rusia și 18-20 de tigri adulţi la granița cu China.
Aceste imagini demonstrează că Rezervaţia Naturală Wangqing a devenit acum un loc pentru reproducerea tigrilor siberieni. Văzând aceste rezultate pozitive ca urmare a eforturilor noastre, ne sporește încrederea că populaţia de tigri siberieni poate fi  refăcută, a spus Wang Fuyou, şeful diviziei Departamentului de conservare al Rezervaţiei Naturale Wangqing. 
WWF lucrează cu toate ţările în care există diferite specii de tigri pentru a atinge obiectivul denumit “Tx2”, ce constă în dublarea populaţiei de tigri sălbatici până în anul 2022, următorul An Chinezesc al Tigrului. 
Tigrii sunt pe cale de dispariţie, existând în total doar 3200 de exemplare sălbatice. În 2014, toate guvernele din țările în care trăiesc tigri s-au pus de accord să facă un recensământ al speciei în țările lor, urmând ca în 2016 să poată fi făcut public numărul actualizat al populaţiei globale de tigri, la jumătatea drumului către țelul “Tx2”.