Publicat: 7 Aprilie, 2016 - 13:14

Teatrul Maghiar de Stat 'Csiky Gergely' anunță iubitorii de teatru ce îi așteaptă în al nouălea TESZT: spectacole provocatoare, prieteni vechi și colaborări mult așteptate vor umple sălile săptămânii 22-29 mai 2016. Biletele pot fi achizitionate începând cu 6 aprilie.

A noua editie a Festivalului Euroregional de Teatru Timisoara TESZT aduce în Timisoara spectacole din zece țări: Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croatia, Italia, Portugalia, Bosnia si Hertegovina, Belgia si Macedonia.

Ca în fiecare an, TESZT debutează cu o premieră marca Teatrul Maghiar de Stat 'Csiky Gergely' din Timisoara. Din nou e vorba de o coproductie, de data aceasta cu Teatrul Kosztolanyi Dezso din Subotica, Serbia: 'Maghiar', în regia unui lider al scenei teatrale est-europene, Urban Andras.

Trei săli de spectacol, trei tipuri de abonament

Spectacolele vor fi urmate de discutii cu publicul, pe care si anul acesta le va modera dramaturgul Upor Laszlo. Dialogul va continuă prin workshopuri, lansări de carte și spectacole în off.

Pentru spectacolele invitate, jucate în Sala Mare sau sala de spectacole a Cercului Militar (Piața Libertății), pot fi achiziționate bilete de 30, respectiv 15 lei, cu reducere. Pentru spectacolele din Sala Studio, biletele au preturi de 20, respectiv 10 lei.

Abonamentul TESZT 10 dă oportunitatea de a viziona cele 10 spectacole invitate în festival la prețul de 200 de lei. Aceleasi 10 spectacole pot fi vizionate la jumătate de preț de către elevi (peste 18 ani), studenti, pensionari si posesori de Kult Card. TESZT 5 contine cinci spectacole invitate, la alegere, cu 100, respectiv 60 de lei.

Biletele si abonamentele pot fi achizitionate online sau de la casieria Teatrului de pe str. Alba Iulia nr.2, l-v, 16:00—19:00.

Toate spectacolele sunt traduse în limbile română, maghiară și engleză, dar sunt și productii speciale, în care se vorbeste în mai multe limbi, sau se joacă în engleză ('Cvintet', '7 Promises', 'I cure'). Detalii despre spectacole pot fi consultate si pe pagina de festival www.teszt.ro.

Degustare de TESZT

Revin regizori importanti, pe care publicul festivalului îi cunoaste si admiră: Urban Andras, Horvath Csaba, Kokan Mladenovic, Jernei Lorenci, Boris Lijesevic. Anul acesta, TESZT deschide vederi spre activitatea tinerilor artiști, prea puțin cunoscuți în zonă. De asemenea, vor putea fi văzute pentru prima oară în festival spectacole montate de Árpád Schilling, Ivo Dimcev si Radu Afrim.

Fanii companiei Arta Spectatorului S.R.L. se pot baza si acum pe prezenta trupei în programul de festival.

TESZT 2016 prilejuieste întâlniri intense în Timisoara cu spectacole si artisti din zece țări. În jurul spectacolelor se vor închega discutii pe marginea unor teme mereu actuale: identitatea, responsabilitatea, misiuni și promisiuni, traume individuale sau colective. Se vor spune povești despre relațiile copiilor cu părinții, despre indivizi și raporturile lor cu comunitatea (fie ea familia, orașul, statul) — povești împărtășite de creatori și public. Zilele de TESZT oferă o doză forte de autentic, în care teatrul funcționează ca realitate firească. Comode sau nu, spectacolele emoțiilor puternice, ale discutiilor aprinse, vor mijloci confruntarea cu teatrul, în straiele sale de sărbătoare.

De la show-uri provocatoare ('I Cure', 'Scurtă povestire despre Antihrist'), se ajunge la cele se concentrează pe actori; în unele săli, atenția va fi îndreptată spre text sau dimpotrivă, numai pe mișcare, așa cum se întâmplă în 'Coji de ouă'.

Laura Guțu