27 noiembrie 2021

Timişoara (re)citeşte – UVT aduce poezia contemporană mai aproape de timişorenii care folosesc transportul public în comun

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea de Vest din Timişoara, în parteneriat cu Societatea de Transport Public Timişoara, lansează un proiect ambiţios de încurajare a lecturii numit Timişoara (re)citeşte. Începând de azi, cei care urcă în tramvaiele, autobuzele, microbuzele şi troleibuzele STPT vor putea citi versuri scrise de poeţi bănăţeni contemporani.

Timişoara (re)citeşte este deopotrivă o iniţiativă de promovare a poeţilor timişoreni sau care au legătură cu Timişoara, de la Ion Monoran, un simbol pentru Revoluţia din 1989, sau Şerban Foarţă, de numele căruia se leagă versurile celui mai apreciat album al trupei Phoenix, până la scriitori consacraţi precum Moni Stănilă, Robert Şerban, Tudor Creţu, dar şi tineri poeţi precum Nicoleta Papp sau Alex Higyed.

În total s-au instalat aproximativ o mie de afişe în peste o sută de mijloace de transport în comun, lista versurilor urmând să fie actualizată în timp. Aceasta este doar o primă iniţiativă dintr-o serie de evenimente care au ca scop încurajarea lecturii şi promovarea scriitorilor contemporani în contexte inedite, care au impact pentru comunitate.

Rectorul Universităţii de Vest, Marilen Gabriel Pirtea a declarat: La UVT, Cultura este Capitală, iar literatura este cât se poate de importantă în capitala noastră. Şi pentru că are un rol semnificativ, găsim metode ingenioase să o promovăm şi să aibă un impact cât mai mare în comunitate. „Timişoara (re)citeşte” este încă o iniţiativă marca UVT care dovedeşte că universitatea noastră iese în agora şi creează contexte în care să aducă arta şi cultura cât mai aproape de tineri ori de vârstnici, de toţi cei care care circulă prin Timişoara în fiecare zi, în acest caz cu mijloacele de transport în comun. Chiar şi în această perioadă, când pandemia ne împiedică să organizăm evenimente aşa cum ne-am dori, găsim idei ca să aducem cultura aproape de timişoreni.

„Timişoara (re)citeşte” este un proiect cultural de lungă durată, desfăşurat în parteneriat de către UVT şi STPT, dedicat comunităţii timişorene.

Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timişoara
Departamentul de Comunicare, Imagine şi Marketing Instituţional